DÜNYADA EN ÇOK YAPILAN AMELİYATLAR TAŞA BAĞLI SAFRA KESESİ AMELİYATLARIDIR.

SAFRA KESESİ TAŞLARI VE TEDAVİLERİ

SAFRA KESESİ TAŞLARI AMELİYATI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUN.

SAFRA KESESİ TAŞLARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Safra kesesi taşları neden olur?
Sağlıksız beslenme tarzı, yediklerimizin içindeki katkı maddeleri, sedanter (hareketsiz) yaşam, fazla kilo ve yüksek kolesterol safra kesesi taşlarının oluşumuna neden olur.

Safra kesesi taşları nasıl belirlenir?
Safra kesesi taşları genellikle bulgu vermez. Check up programı veya tesadüfen bir ultrason çekildiğinde safra taşlarını görüyoruz. Ancak bulgu veren safra taşları da hastalarımızı çok zor durumda bırakır. En kolay tanı ultrason ile konulmaktadır.

Safra kesesi taşlarının belirtileri nelerdir?
Karın ağrısı, bulantı ve kusma, sırta vuran ağrılar neden olan safra kesesi taşları, safra kanalına düşerse vücutta kaşıntı ve sarılığa neden olur.

Şiddetli ağrı sebebiyle gelen hastalara yapılan ultrasonlarda %70 oranında safra kesesi taşı görülür. Hastaların çoğu bu durumu gastritle ve diğer mide şikayetleri ile karıştırarak doktora gitmeyi ihmal eder.

Safra kesesi taşları nasıl tedavi edilir?
Ameliyat ile tedavi edilir. Eğer safra kesesinde iltihap yoksa, ödem veya hidrops denen duvarda anomali yoksa Laparoskopik (kapalı) yöntemle 8-10 dakika süren bir işlemdir. Ameliyat sonrası bir gün hastanede kalınır, ertesi gün taburcu olunur. Verilen diyet listesine uyularak 3 gün sonra normal hayata dönülebilir.
Ameliyat için geç kalınırsa, safra kesesi taşları kanala düşerse ameliyat hem daha zor olur hem de daha uzun sürer.

Belirti göstermeyen ama safra kesesi tanısı konan hastaların bir kısmı ameliyatı hemen kabul etmez. Ameliyatı kabul etmeyen hastaların %90'ı bir müddet sonra "hocam keşke dediğiniz zamanda ameliyat olsaydık" diyerek geri gelirler.

Safra kesesi alındıktan sonra günlük hayatta bir değişiklik olur mu?
Hayır olmaz. Apandisiti alıyoruz, karaciğerin yarısını alıyoruz, midenin hepsini alıyoruz bazen. Safra kesesi alındıktan sonra normal fizyoloji vücut adapte oluyor ve devam ediyor. Doktor kontrollerinizde ultrason yaptırın, eğer safra kesesinde taş varsa güvendiğiniz bir cerraha başvurmayı ihmal etmeyin.