KOLPOSKOPİ NEDİR?

KOLPOSKOPİ NEDEN YAPILIR?

Kolposkopi, mikroskop benzeri bir aletle rahim ağzının ve vajina duvarlarının detaylı incelenmesidir.

Rahim ağzında şüpheli alanları tespit etmek için uygulanan kolposkopi, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı (serviks) kanserinin erken dönemde teşhisi için önemli bir yöntemdir.

Kolposkopi hangi durumlarda yapılır?
- Rutin olarak yapılan Pap-Smear testinin pozitif çıkması
- Anormal hücrelerin saptanması
- Rahim ağzı kanserinin sebebi olan HPV testinin pozitif gelmesi durumunda hastaya ileri bir tetkik olarak kolposkopi yaptırması önerilir.
ANESTEZİ GEREKTİRMEYEN AĞRISIZ BİR İŞLEMDİR.

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Muayenehane ortamında yapılan kolposkopi işlemi ortalama 15-20 dakika sürer. Anestezi gerektirmeyen ağrısız bir işlemdir. 

Özel boyamalar uygulanarak rahim ağzındaki şüpheli alanları ortaya çıkarıp, gerektiğinde bu şüpheli alanlardan parça alma işlemi (biyopsi) yapılabilmektedir.

Eğer biyopsi işlemi gerekecekse küçük bir lokal anestezi uygulanır. Biyopsi işlemi sırasında çok az kanama olabilmekte, işlem sonunda gerekli tedaviler uygulanır. İki hafta ilişki yasağı ile biyopsiden çıkacak sonuçla ileri bir tedavi gerekip gerekmediğine karar verilir.

Serviks (rahim ağzı) kanserine karşı tüm kadınların yılda bir kez Pap-Smear testini yaptırmalarını öneririz. Olası bir şüpheli durumda da hiç çekinmeden kolposkopi yaptırabilirsiniz.

KOLPOSKOPİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.