MENOPOZ DÖNEMİ SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

MENOPOZ DÖNEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

MENOPOZ DÖNEMİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

KADININ BİR YIL BOYUNCA ADET GÖRMEDİĞİ SÜREÇTİR.

MENOPOZ DÖNEMİ NEDİR?

Menopoz dönemi, doğurganlığın ve dolayısıyla menstrual döngünün bittiği, kadının bir yıl boyunca adet olmadığı dönemdir.

Menopoz öncesi adet döneminin düzensizleştiği premenopozal dönem başlar. Beklenen yaş aralığı 45-55 arasındadır. 40 yaşın altında olursa erken menopoz, 50 yaşın üzerinde olursa geç menopoz olarak adlandırılır.

Menopoz dönemi aslında beklenen bir süreçtir. Nasıl ki genç kızlarımız 12-13 yaşlarında adet döngüsü başlıyorsa, menopoz da eninde sonunda her kadının yaşayacağı bir süreç olarak kabul edilebilir ve tedavi gerektirmez. Fakat beklenen zamanların dışında olduğunda tedavi gerektirir.

Menopoz dönemi neden olur?
Menopozun nedeni tüm kadınların doğuştan belli bir yumurtalık sayısı ile doğması ve erkeklerden farklı olarak bir süre sonra yumurtalıkların bitmeye başlamasıdır.

Her kadında farklı yaşlarda olabilir. Genetik faktörler, beslenme düzeni, hayat tarzı etkilidir.

MENOPOZ DÖNEMİ BELİRTİLERİ

Adet döneminin düzensizleşmesi, ateş basmaları, kilo alımının kolaylaşırken, kilo vermenin zorlaşması, duygu durum değişiklikleri, stres, etraftaki herkese lüzumsuz çatma, kafa karışıklığı, anksiyete bozuklukları gibi belirtileri vardır.

Adet döngüsünün belirli bir hastalığa, ilaca veya en çok da gebeliğe bağlı olarak kesintiye uğramasına yalancı menopoz denir. İleri yaş gebeliklerde kadınlar menopoza girdiklerini düşünebilir.

Menopoz döneminde hormon tedavileri zararlı mı?
Menopoz döneminde verilen hormon tedavilerinin belirlenen çok ciddi yan etkisi yok. Hatta meme kanseri hastalarına bile artık yavaş yavaş menopoz sonrası hormon replasmanı yapılıyor.

Bunların mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekli. İşlem öncesi mutlaka ultrasonla rahmin, yumurtalıkların değerlendirilmesi, mamografi ve meme ultrasonu ile memelerin kontrol edilmesi gerekir.
MENOPOZ SONRASI EN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESLENME.

MENOPOZ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Menopoz sonrası en çok dikkat edilmesi gereken konu beslenme. Çünkü menopoz döneminde kilo alımına yatkınlık artar. Tıpkı ergenlikteki gibi yağlanma olur.

Beslenme dışında kemik yoğunluğuna ve kemik erimesine dikkat etmek gerekir. Mutlaka D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınmalı. Hafif tarzda da olsa mutlaka sporu hayatınıza eklemelisiniz. Mod değişiklikleri ve ateş basmaları için takviye gıdalar alınabilir.

Doğum kontrol ilaçları erken menopoza neden olur mu?
Doğum kontrol ilaçlarının erken menopoz yatkınlığını arttırdığına dair herhangi bir yayın yok. Doğum kontrol ilaçlarını güvenle kullanabiliriz. Hatta kullanalım lütfen, istenmeyen gebeliklerden bizi korusun.

Menopoz sonrası oluşan kistler önemli mi?
Menopoz sonrası Kadın Doğum kontrollerinde saptanan herhangi bir kist bizim için önem taşımaya başlar. Çünkü doğurganlık döneminde zaten kadınlarda yumurta kistleri oluşur ve adet döngüsünün ortalarında çatlar. Ama menopoz sonrası artık yumurtalık kisti oluşması beklenmez. Böyle bir durumda yakın takip gerekir.

Menopoz sonrası hamile kalmak mümkün mü?
Menopoz sonrası hamile kalmak diye bir durum söz konusu değil. Fakat menopozun tanımını doğru yapmak önemli. Adet döngüsünün düzensizleşmesi, 3 ayda bir adet görünen durumlarda hamile kalınabilir.

Adet döngüsü bir yıl kesintiye uğradıysa artık gebelik şansı yoktur. Bu dönemde cinsel istekte azalma olabilir. Bunun için takviye ilaç alınabilir.

Güncellenme tarihi: 25.05.24 Editörle iletişime geçmek için tıklayınız.