KADIN DOĞUM DOKTORU İZNİ İLE YAPILABİLİR.

GEBELİKTE DİYET YAPILIR MI?

GEBELİKTE DİYET KONUSUNDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

DİYETİSYEN BURCU KIRBAÇ ANLATTI.

GEBELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI?

Öncelikle biz diyet kavramına karşıyız. Diyet denince akla detokslar, şok diyetler, kalori kısıtlayıcı listeler gelebiliyor. Fakat durum aslında böyle değil.

Eğer kişinin Kadın Doğum doktoru riskli görmüyor ve diyet yapmasına izin veriyorsa o kişi diyetisyen eşliğinde hamilelik süresince diyet yapılabilir.

İlk 3 ay çok güzel şekilde kilo kayıpları olabilir. Kişi kilo alacaksa da bu 1-2 kilo şeklinde olabilir. Kişinin kaç kilo ile gebe kaldığı, hamilelik boyunca alması gereken kilo açısından önemlidir.

Örneğin kişi çok zayıf bir şekilde gebe kaldıysa hamilelik boyunca alması gereken kilo en fazla 16kg'dır. Bu durum normal kilo ile gebe kalanlarda 12kg, hafif kilolu anne adayları için 8-9kg, obez durumundaki gebeler için ise 5-6kg'dır. 

Hamilelik sürecinde fazla kilo alımı, gestasyonel diyabet denilen gebelik şekerine neden olabilmektedir. Diyetisyen desteği ile bu durumun önüne geçmek mümkün.

Anne adayı, diyetisyen desteği ile kan şekeri regülasyonu düzenli seyrediyor. Aç kalmadan kilosunu koruyabilir, fazla kilolarını verebilir veya sadece bebek kilo alabilir.

GEBELİK ŞEKERİNE KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Gebelik şekeri durumunda anne adayının aç kalma süresi 2,5 ile 4 saat arasında olması gerekiyor. Yani az az, sık sık şeklinde beslenmeli. Bu duruma dikkat edilmemesi annenin kesedeki suyu artabilir ve erken doğuma kadar gidebilen bir süreç başlayabilir.

Gebelik şekerinde meyve tüketimine çok dikkat edilmeli. Meyveleri bir süt grubuyla veya kuruyemiş ile tüketmek kan şekerinin ani yükselmesini önler.

Glisemik indeksi yani kandaki şekeri yükseltme hızı fazla olan besinler (beyaz ekmek, makarna, pirinç, vb) yerine esmer makarna, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinleri tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Gebeliğin son 3 ayında bebek çok hızlı büyüdüğü için anne çok sık şekilde acıkabilir ve tatlı yeme isteği artabilir. Bu aylarda diyetisyen desteği alınması faydalı olacaktır. 

Gebelik sürecinden önce diyetisyen desteği alınması, annenin fazla kilolarını verdikten sonra hamile kalarak hem bebeğin hem de annenin süreci daha sağlıklı şekilde geçirmesini sağlar.

Oluşturulma Tarihi: 04.09.2023      Editöre ulaşmak için tıklayınız.