UZM. DR. LEYLA GULİYEVA ANLATTI.

REFLÜ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

REFLÜ TEDAVİLERİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

ASİT REFLÜ HASTALIĞI NEDİR?

Asit reflü, midemizde bulunan asitin yemek borusu vasıtasıyla ağzımıza geri dönmesidir. Her mide sorunu bize hemen reflü tanısı koydurmaz. 

Reflü semptomları mide yanması, mide ekşimesi dediğimiz pirozis ve mide içeriğinin az sindirilmiş gıdaların ve mide asitinin yemek borusu vasıtasıyla ağzımıza geri dönmesi olarak tanımladığımız regürjitasyondur.

Diğer reflü semptomları, mide ve göğüs ağrısı, yutma güçlüğü, açıklanamayan öksürük, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma hissidir.
ÖNCELİKLE YAŞAM VE BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNERİLİR.

ASİT REFLÜ TEDAVİSİ

Asit reflü tedavisinde öncelikle beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bunun dışında gerekli durumlarda ilaç tedavisi olarak bazı grup ilaçlar kullanmaktayız.

Hafif reflü sempomlarında etkili olan antiasitlerin etkisi kısa sürelidir. Histamin blokerleri antiasitlere göre daha güçlüdür. Reflü semptomlarının ağır seyrettiği durumlarda ise tercih ettiğimiz ilaç grubu proton pompa inhibitörleridir. 

Mide koruyucu ilaçları kesinlikle ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanmak gerekir. Çünkü bazen bir takım vitamin eksiklikleri, emilim bozukluğu gibi yan etkilere sebep olabilir.

Bu da özellikle yaşlı hastalarıda kırgınlık, halsizlik, depresyon, iştahsızlık gibi durumlara sebep olabilir.

Tedavi altındayken semptomlarınız hala şiddetli ve uzun sürüyorsa, istemsiz kilo kaybı varsa, göğüste yanma hissi varsa, özellikle besinleri yutarken yapışıyor gibi bir his varsa, ağızdan kan gelmesi veya dışkılama sırasında kırmızı veya siyah katran renkli dışkılama gibi bir problemle karşılaştıysanız mutlaka doktorunuza başvurun.
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.