YÜKSEK TANSİYON SİNSİ BİR HASTALIKTIR.

YÜKSEK TANSİYON NEDENLERİ

Tansiyon, kanın vücudun tüm damarlarındaki (aort damarı, beyin damarları, böbrek damarları vs) böbrek arter duvarlarına yaptığı basınçtır. Tansiyon değerinin 140/90 üzeri olmasına hipertansiyon denir.

Hipertansiyon sinsi bir hastalıktır ve riskli bir durumdur. Hipertansiyonun %90 nedeni bilinmez. Kalan %10 kısımda ise altta yatan başka hastalıklar vardır. Hormonal bozukluklar, böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, böbrek damar hastalıkları, uyku apnesi, aort damarının doğuştan daralması gibi durumlar yüksek tansiyona neden olabilir.

Tansiyonun en sık belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, kafada dolgunluk hissidir. Bazen çok yüksek olmasına rağmen vücut uzun sürede buna adapte olduğu için hiçbir belirti vermeyebilir.

Stres yüksek tansiyona neden olan sebeplerden biridir. Strese bağlı vücutta adrenalin gibi hormonlar salgılanır. Bu da tansiyonun yükselmesine katkıda bulunan etkenlerdendir. Ama her tansiyonu strese bağlamak doğru değildir, altta yatan sebepleri gözden kaçırmamak gerekir.

YÜKSEK TANSİYON HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Yüksek tansiyon cinsel sağlığı olumsuz etkiler mi?
Evet. Yüksek tansiyon erkeklerde ve kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Aynı zamanda tansiyon için verilen tedavilerden bazıları da cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilir. Hastada cinsel problem olması durumunda hekimle görüşerek bu sorun çözülebilir.

Ani tansiyon yükselmesi tehlikeli midir?
Ani tansiyon yükselmesi çeşitli tehlikelere neden olabilir. Buna tıpta hipertansif kriz denilmektedir. Yüksek tansiyon damarlara olan basıncın artmasıdır ve ani basınç yükselmeleri böbrek damarlarında, beyin damarlarında ve kalp damarlarında krizlere ve sıkıntılara neden olabilir. Beyin kanaması, böbrek fonksiyon bozukluğu, kalp krizini tetikleyebilir. Bunun için ilaçların düzenli şekilde kullanılması ve tansiyonun sıkı şekilde takip edilmesi gerekir.
YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ TANSİYON TEDAVİSİNDE ETKİLİDİR.

YÜKSEK TANSİYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tansiyon tedavisi, tansiyonun değerlerine ve hastaya göre değişmektedir. Sınırda olan tansiyonlarda öncelikle yaşam tarzı değişikliği (sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz) yapılması tansiyonda tahmin edilenden daha iyi sonuçlar verebilmektedir.

Ancak belirli seviyenin üzerindeki tansiyonlarda direk ilaç tedavisi başlanması gerekir. İlaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile beraber hastanın takibine göre öncelikli hedefimiz tansiyonu düşürmek, sonrasında ilaç dozlarını optimize edip, hasta yaşam tarzı ve uyumla beraber belki gerekirse ilaçlardan kurtulur hale getirmektir.

YÜKSEK TANSİYON HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.