OP. DR. CİHAN ÜNLÜÇERÇİ ANLATTI.

GÖZ KUSURLARININ TEDAVİLERİ

Göz kusurlarının tedavisinde bizim için altın standart tabi ki gözlük. Gözlük ile düzeltmek bizim için en pratik ve hasta için de en sağlıklı yöntem. Ancak bazı hastalarımız gözlükle çok barışık değiller. Onlara sorduğum zaman "gözlük bana yakışmıyor" diye cevap veriyorlar.

Aslında gözlük doğru seçilirse bir küpe kadar, kolye kadar güzel bir aksesuardır. İnsanın bazı detaylarını ve özelliklerini öne çıkarabilir. Doğru gözlüğü seçmek, gözlükle barışmak anlamına da geliyor.

Kontak lens uygulamak gözlük dışında en çok görülen yöntemlerden bir tanesi. 1980 senesinden beri hastalara kontakt lens uygulamama rağmen kontak lens benim çok sıcak baktığım bir konu değil. Gözün üstündeki hasarı ve enfeksiyona açık olması kontak lenslerden beni biraz uzak tutuyor.

Bunun haricinde yapılabilecek işlemlerden birisi de lazer ameliyatları. Lazer ameliyatları ile gözlükten kurtulmak mümkün. Fakat bunun için de hastanın çok iyi ayıklanması lazım. Hastanın cımbızla seçilmesi gerekli. Hastanın yaşı, mesleği, beklentileri önemlidir. Lazerin farklı yöntemleri var. Hastanın ve uygulanacak yöntemin seçiminde iyi araştırma yapılması gerekir.

Son zamanlarda moda olan göz içi mercek uygulamaları var. Genellikle 40 - 45 yaş üzerindeki hastalara excimer lazer yerine akıllı mercek denilen çok odaklı mercekleri koymaya başladık. Sonuçları da yüz güldürücü oldu. Hasta seçmek bu konuda da çok önemli.
PROFESYONEL ŞOFÖRLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR.

MULTİFOKAL LENSLER GECELERİ YANSIMA YAPABİLİR.

Multifokal lens kullanan hastalarda geceleri araba kullanmak bazen ızdırap olabilir. Dolayısıyla profesyonel şoförlerin geceleri göz bebekleri büyüyüceği için kullandığımız göz içi akıllı merceklerin halkalarından gelecek yansımalardan etkilenmeleri kaçınılmazdır. O yüzden hasta seçimine çok dikkat edilmelidir.

Hastaların cımbızla sçilip, ona göre uygun tedavi yönteminin uygulanması bu konudaki başarının en büyük anahtarıdır.

Op. Dr. Cihan Ünlüçerçi
Medilife Çapa Hastanesi