KATARAKT AMELİYATI

GÖZ SAĞLIĞI UZMANI OP. DR. MELİHA CİNALİ ANLATTI.

KATARAKT NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Katarakt nedir?
Katarakt, göz bebeğimizin arkasında yer alan normalde şeffaf olan lensimizin zamanla birlikte giderek bulanıklaşmasıdır. Kataraktı olan hastalar bize bulanık görme şikayeti ile gelirler. Aynı puslu bir camın arkasından bakar gibi bulanıklık olur ve bu bulanıklık giderek yıllar geçtikçe artar.

Bazı hastalarda güneşte gözlerde kamaşma, bazı ışıklarda parlama, aşırı yansıma gibi şikayetler de olabilir.

Katarakt neden olur?
En önemli etken yaştır. Yaşla beraber kataraktın görülme sıklığı artar. Ayrıca bazen doğuştan katarakt görülebilir. Diyabet gibi bazı hastalıklar veya bazı ilaçlar da katarakta sebep olabilir.

Katarakt nasıl tedavi edilir?
Katarakt sadece cerrahi olarak tedavi edilebilir. Medikal tedavi önerilmez. Hasta kliniğe geldiğinde muayeneden geçirilir. Muayene sonrası katarakt ameliyatı önerilen hastalara çeşitli ölçümler yapılır. Bu ölçümlerden biri göz içi mercek ölüçümüdür. Her hastaya aynı lens numarası konulmaz. Hasta için en uygun numaralı lens kullanılır.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatı hastayı uyutmadan, lokal anestezi altında ortalama 15-20 dakika süren bir işlemdir. Halk arasında lazer denilen fakat ultrason enerjisi denilen yöntem ile katarakt temizlenir. Katarakt temizlendikten sonra göz içi lens takılır.

GÖZ İÇİ AKILLI LENS (TRİFOKAL LENS) NEDİR?

Trifokal (akıllı) mercekler nedir?
Uzun yıllardır kullanılan monofokal lensler ile hasta uzağı net olarak görür. Fakat yakın mesafede (kitap okumak, cep telefonuna bakmak gibi) gözlük kullanması gerekir.

Daha sonra çıkarılan bifokal lenslerde ise hasta uzağı ve yakını net görür. Fakat ara mesafede bulanıklık sorunu yaşanır.

Gelişen teknoloji ile birlikte önceden kullanılan tek veya iki odaklı mercekler yerine artık trifokal denilen üç odaklı mercekler kullanılmaktadır. Böylece hasta hem yakını, hem uzağı hem de ara mesafeyi net olarak görebilmektedir.

Trifokal (akıllı) lensler sadece katarakt hastalarına mı uygulanır?
Günümüzde kataraktı olmayan hastalara da trifokal lensler uygulanabilmektedir. Mesela yakını görme problemi olan belli bir yaşın üzerindeki hastalara da bu mercekler kullanılabilir.

Akıllı mercek dediğimiz bu çok odaklı mercekler her hastaya uygulanamamaktadır. Örneğin sarı nokta hastalığı olanlar, diyabetik retinopati (şeker hastalığına bağlı göz rahatsızlığı) hastalığı olanlar veya korneasında sıkıntı olan hastalara uygulanmaz.
KATARAKT VE GÖZ İÇİ AKILLI LENSLER HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.