UZM. DR. SAADET RIZAOĞLU ANLATTI.

BEBEKLERDE KOLİK SENDROMU

KOLİK BEBEK NEDİR?

Bebeklerde ani başlayan tiz sesli ağlama, çığlık atma, huzursuzluk nöbetlerine kolik bebek deniliyor. Genelde bulgular 3. haftadan itibaren başlayıp, haftada en az 3 gün, günde en az 3 saat devam eder ve üç aydan sonra yavaş yavaş azalarak geçer.

Sağlıklı çocuklarda görülen kolik sendromu tedaviye gerek duymadan gerilese de, bebeklerin bu şekilde ağlama nöbetleri hem bebek açısından hem de bebeğin bakımını sağlayan ebeveynleri ve bakıcıları açısından sıkıntılı bir durumdur. 
SEBEBİ TAM BİLİNMEMEKLE BİRLİKTE, PEK ÇOK FAKTÖR ETKİLİDİR.

BEBEKLER NEDEN KOLİK OLUR?

Kolik sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bir çok faktörün etkili olduğu düşünülüyor.

Bebek tarafından olan faktörler,
  • Yeni doğduğu için dış ortama alışamaması
  • Sindirim ve sinir sisteminin tam olgunlaşmaması nedeniyle uyum tepkileri vermesi
  • Yetersiz veya gereğinden fazla beslenme
  • Spazm yapan kasların daha belirgin çalışması
  • Bazı hormon ve enzimlerin fazla salgılanması
  • Bağırsak florasının yeterince olgunlaşmaması

Anne tarafından olan faktörler
  • Hamilelik döneminde annenin yaşadığı stres
  • Doğumda yaşanan olumsuz deneyimler
  • Aile içinde bebeğin sigaraya maruz kalması

Bir bebeğe kolik tanısı konulması için doktora başvurulmalı. Doktorun bebeği detaylı muayene etmesiyle ve aileden aldığı ayrıntılı bilgilerle tanı konur. İlla her kolik bebekte tetkik ve radyolojik görüntüleme gerekmiyor. Fakat bazen diğer hastalıkları ekarte etmek için doktor kontrolünde belli tetkiklerin yapılması gerekebilir.
KOLİK TEDAVİSİNDE STANDART BİR YAKLAŞIM YOK.

KOLİK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kolik sendromunun nedeni tam olarak bilinmediğinden, tedavisinde standart bir yaklaşım yoktur. Çünkü her bebekte kolik süresi farklıdır. Yapılan tedavilere yanıtlar da oldukça farklıdır. 

Öncelikle ailenin rahatlaması gerekir. Anne, babanın bu durumun bir hastalık olmadığını ve paniklememeleri gerektiği anlatılır. Bebeğin tedavisinde davranışsal tedavi yöntemleri önerilir.

Bebeğin beslenmesi kontrol edilir. Beslenme tekniğine bakılarak, bebeğin beslenirken çok fazla hava yutmamasını sağlamak gerekir.

Beslendikten sonra gazını çıkarmak için dik tutularak sırtı sıvazlanabilir, gerekirse yüzüstü yatırılarak sırtına ritmik şekilde yumuşak vurmalarla gazını kolay çıkarması sağlanabilir. Bu bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Bebekler kendilerini güvende hissetmek isterler. Anne babaların onları kucağına alması, yumuşak sesle şarkı ve ninni söylemesi bebeği rahatlatabilir.

Bebeklerin anne karnında belli uğultu gibi annenin kalp sesini duyarlar. Bu tarz ritimik devamlı sesler bebeği rahatlatabilir. Bu seslere biz beyaz gürültü diyoruz. Rüzgar sesi, yağmur sesi, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi veya fön makinesi gibi aletlerin çıkardığı sesleri kullanarak bebeğin rahatlaması sağlanabilir.

KOLİK BEBEK SENDROMU HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.