GIDA BAĞIMLILIĞI, İLAÇ VEYA ALKOL BAĞIMLILIĞINA BENZER.

GIDA BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Beynin kimyasal cevabı olarak gıda bağımlılığı ilaç veya alkol bağımlılığına benzer. Hayvanlardaki deneylerde gıda alımı ile beyindeki bazı ilaçlarla uyarılan haz alıcı merkezlerin aktive olduğu gösterilmiştir.

Özellikli bir gıdanın belli miktar tüketilmesi reaksiyonu başlatır. Özellikle tuzlu, şekerli veya karbohidrattan zengin gıdalar arzulanır.

Gıda bağımlısında yeme isteği o kadar güçlüdür ki bu yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal mutluluk gıda bağımlılığından etkilenir. Bağımlı kişi gıda tükettiğinde doyum ve mutluluk hisseder ve arkasından yeniden aynı duyguları hissetmek için yemek yemek ister.

Kişi daha fazla yedikçe tolerans gelişir ve  midesi dolu iken bile kişi yemek yeme ihtiyacı hisseder. Tolerans geliştiği için bu durum zamanla obesite gelişmesine neden olur. 
TÜM GIDA BAĞIMLILARI KİLO ALMAZ.

GIDA BAĞIMLILIĞI SEMPTOMLARI

Gıda bağımlılığı semptomları kişileri fiziksel, duygusal, ruhsal ve sosyal olarak etkiler.

Bu kişiler gıdanın kolay ulaşılır olması ve yemekten haz alırlar. Bu durum aşırı miktarda özellikle yanlış grup gıdaların tüketilmesine sebep verir ve bu da kilo alımı, fizik görünümün bozulması ve bir çok tıbbi soruna yol açar. Zamanla aşırı gıda alımı yaşam tarzı olur ve kişi gıda bağımlısı olduğunu algılamaz duruma gelir.

Gıda bağımlılığının erken anlaşılması önemlidir. Kişi bunu er geç anlayacaktır ancak geç olursa aşırı kilo alımına bağlı ek sorunlarda oluşmuş olacaktır. 

Tüm gıda bağımlıları kilo almaz. Bazı gıda bağımlıları yedikten sonra aşırı egzersiz, kusma veya isal yapıcı ilaçlar alarak alınan kalori miktarını azaltırlar veya yakarlar.

Yedikten sonra kusmaya bulimia denilir. Bazı vakalarda aşırı yedikten sonra günlerce veya haftalarca gıda alımını kısıtlarlar buna da anoreksi adı verilir. Bunlarda zamanla gıdaya karşı olan ilgi tersine döner ve aşırı bir gıda kısıtlaması kiloyu azaltmak için diüretikler ve başka metodların kullanılması ile fiziksel problemlere ve hatta tedavi edilmezse ölüme sebebiyet verir.
GIDA BAĞIMLILIĞININ FİZİKSEL SEMPTOMLARI
GIDA BAĞIMLILIĞININ SOSYAL SEMPTOMLARI
GIDA BAĞIMLILIĞIN DUYGUSAL SEMPTOMLARI
Gıda alımı arzusunun veya gıda miktarının kontrol edilememesi

Bir çok zayıflama ve diet programları denenmesine rağmen hala aşırı gıda tüketmeye devam edilmesi

Aşırı gıda alındıktan sonra  kilo almamak için aşırı egzersiz yapılması, kusma veya isal yapıcı ilaçları kullanılması
Başkalarının aşırı yemek yediğini görmemesi için başkalarının göremeyeceği yerlerde gıda tüketirler.

Fiziksel olarak iyi görünmedikleri veya kıyafetleri güzel durmadığı için sosyal ortamlardan kaçarlar.

Bulundukları ortamda aile üyeleri veya arkadaşlarından daha çok servis edilen gıdaya ilgi gösterirler. Zamanla başkaları ile aynı sosyal ortamda olmaktan daha çok gıdalı ortamlarda zaman geçirmeye başlarlar.

Başkalarından yiyecek çalabilirler ve yiyecek saklayabilirler, bu gıdaları da sonra gizlice tüketirler. 
Kilolarından utanırlar.

Karşılarındakinin kilosu ve görünümünden mutsuz olur ve depresyona girerler.

Kilo kaybetmek istediklerinde umutsuz hissederler.

Mutsuz ve depresif oldularında gıda tüketirler.

Bir işi iyi yaptıklarında ödül olarak  yemek yerler.

Aç olmadıklarında yemek yerler.

Bazı gıdaları tükettiklerinde,bazılarını yemediklerinde, hatta yeterli gıda olmadığını düşündüklerinde mutsuz olurlar. 

Gıda bağımlılarında endişe ve depresyon sıktır. Bazı insanlar mutlu olduklarında bazıları mutsuz olduklarında  yemek yerler ancak zamanla bu durum kontrol dışına çıkabilir. 

GIDA BAĞIMLILIĞININ ÇEŞİTLERİ

Bazı gıda bağımlılarında gıda alımını kontrol edememenin verdiği sıkıntıya bağlı ağır depresyon veya anksiyete olabilir. Diğer bir grup ise sadece yemekle mutlu oldukları veya sadece üzüntülü oldukları için gıda tüketirler. 

Aşırı yemek yiyenler aşırı miktarda tatlı, tuzlu veya karbıohidrat tüketirler. Genellikle başkalarının göremediği ortamlarda yerler. Kilo almamak için aşırı egzersiz veya başka yöntemleri kullandıklarından  bu grup dikkat çekmeyebilir.
Gıda bağımlılığın duygusal semptomları
Anoreksi
Bedeli ne olursa olsun zayıf kalmak için alınan gıdayı sınırlarlar. Bir çoğu günde bir öğün yer, hatta birkaç gün gıda almayanlar vardır. Bir çoğu yedikleri lokmaları sayar.
Bulimia
Bu grup canının istediği kadar gıda tüketir. Ancak daha sonra aldıkları kalorileri yakmak için aşırı egzersiz yapar veya kilo alımını önlemek için isal yapıcı veya idrar sökücü ilaçlar alır. Diğer bir semptomları da aşırı yedikten sonra kusmaktır.
Genel gıda bağımlılığı
Bu kişiler genellikle çok gıda tüketirler ve bunu saklama ihtiyacı hissetmezler. Özellikle tuzlu, tatlı gıdaları tüketirler ve kilo alırlar. Bunun sonucu sağlık problemleri gelişir ancak buna rağmen aşırı gıda tüketmeye devam ederler.
HAZIR GIDALARDAN UZAK DURULMALIDIR.

GIDA BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ

Gıda bağımlılığın duygusal semptomları
Aşırı alınan gıda tiplerini belirlemek için günlük tutulabilir. Kişi hangi gıdayı ne zaman,  ne kadar, ne için yediğini, yemeden önce ve sonra neler hissettiğini kayıt eder. Birkaç haftalık kayıtlardan  aşırı yemenin sebepleri ile ilgili yorum yapılabilir.

Aşırı yenilen gıdalar elimine edilebilir. Örneğin haftada 5 gün hazır gıda tüketliyorsa bu bir güne indirilebilir. 

Kötü gıdalar iyileri ile yer değiştirilir. Tüketilen şekerli veya tuzlu bir gıdanın yerine meyve ve sebze tüketilebilir.

Mide kazınmaları ile mücadele edilir. Özellikle çikolata, cips canı istediğinde bundan uzak durmak için örneğin küçük bir yürüyüş, bir arkadaşla sohbet veya başka bir yöntemle yeme isteğinden uzaklaşılabilir.   

Tüm bunların diyetisyen ve hekim kontrolünde olmasında fayda vardır.

Gıda bağımlılığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki formumuzu doldurabilir veya 02128668080 arayabilirsiniz.

DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURABİLİRSİNİZ.