MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADIK.

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Organ Bağışı, bir kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelemesidir.

Organ nakli, organları hasar görmüş ve tedavileri sadece nakil ile mümkün olan hastalar için  umut olmaktadır.

Sanılanın aksine organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde veya yolda vefat etmiş kişinin organ bağış kartı ve aile rızası olsa bile organları alınamaz.

Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir.

Günümüzde bir çok organ nakli gerçekleştirilebilmekte ve toplumun organ nakli konusunda bilinci gün geçtikçe artsa da, hala sağlıkları için organ bekleyen binlerce hasta mevcut.

Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer,pankreas, kalp kapağı, kas ve kemik iliği, gözün kornea tabakası başarılı şekilde nakledilebilmektedir.

Peki organ nakli için hangi şartlar gerekli? Organ nakli konusunda merak edilen soruları yanıtladık. 
KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Kimler organ bağışında bulunabilir?
18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde herkes organ bağışında bulunabilir.
Her ölümden sonra organlar alınabilir mi?
Hayır. Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde veya yolda vefat eden bir kişinin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz.

Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir.
Organ naklinin dinen bir sakıncası var mıdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışının insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir. Bütün büyük dinlerde benzer kararlar mevcuttur.
Hangi organlar bağışlanabilir?
Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreasi kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği başarılı şekilde nakledilebilmektedir.
Kişi ölmeden organ nakli kararı alınabilir mi?
Tıpta en önemli ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve trilyonda bir yaşama dönüş şansı bile olsa bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz.

Hastane yoğun bakım ortamında farklı bölüm doktorlarından oluşan bir ekip tarafından tıbbi ölüm kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.
Organ bağışı kartı tek başına yeterli midir?
Hayır. Aile veya yakınlarının rızası olmadan, kişinin bağış kartı olsa da organlar alınamaz.
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.