DUYGULARI YÖNETME BECERİSİ

DUYGU REGÜLASYONU

 
Örneğin en sık karşılaşılan alışveriş ya da markette istediği alınmayınca bağıran, yerlere yatan ve kriz geçiren çocuk düşünelim. Belki 2-3 yaşındaki bir çocuk için bu doğal bir davranış sayılabilir. Ancak kendi istediği olmadığı için, annesi ona “hayır” dediği için bağırıp çağıran ve kendini yere atan bir çocuğa duygularını yönetme becerisi öğretilmezse ne olur?

Çocuk okulda ders sırasında sıkıldı, sıkılma hissi o kadar kuvvetli geldi ki, bir anda sınıftan kalktı ve dışarı çıkmaya çalıştı. Öğretmen çıkamazsın deyince de ağlamaya ve bağırmaya başladı. Bu çocuğun okuldaki öğretmenleri ve otorite ile sorun yaşamasına, arkadaşlarından tepki almasına, okul başarısının düşmesine sebep olabilir.

Sınıf içinde bu tepkiyi veren çocuk, doğal olarak arkadaş ortamında da kendi istediği oyun oynanmadığı zaman ağlama ve bağırma hatta bazen vurma gibi tepkileri arkadaşlarına karşı gösterebilir. Bu durumlar sık tekrarlanırsa da o çocuğun dışlanma olasılığı kaçınılmazdır.

DUYGU REGÜLASYONU NASIL GELİŞTİRİLİR?

Duygu regülasyonu (duyguları yönetme becerisi) baş etmekte zorlanılan bir durumla karşılaşıldığında durup, içten gelen ilk tepkiyi bastırıp, tepkilerin sonuçlarını düşünüp, duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir. Ayrıca farklı durumlara, değişimlere ve değişen beklentilere uyum sağlayabilmektir.

Çocukların duygu yönetimi becerisini geliştirmek için ne yapılabilir?
  • Çocuklara kendi duygularını tanımayı öğretin.
  • Önce duyguyu rahatlatın sonra birlikte çözüm üretin
  • Çocuğunuzun yaşadığı rahatsız edici duruma rağmen günlük hayatın akışında gitmesini sağlayın.
  • Anne baba olarak çocuklarınıza duygu yönetimi konusunda rol model olun.
  • Kendi rahatlama ve çözüm üretme stratejilerinizi onlarla paylaşın.
 

Duygu regülasyonu, hayatta karşılarına çıkan problemlerle baş edebilmesini ve çocuğun ilerde kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlar. Ailelerin çocukları için en çok istediği de bu değil mi?

Randevu için 02128668080 arayabilirsiniz.
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.