UZM. DT. SALİHA KOÇ ANLATTI.

ORTODONTİ NEDİR?

ORTODONTİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORABİLİRSİNİZ.

SÜT DİŞLERİNİ KORUMAK ÖNEMLİ Mİ?

ORTODONTİK TEDAVİ KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?

Ortodonti nedir?
Ortodonti, uyumsuz diş ve çene bozukluklarını tedavi eden diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavi için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmazken, hastanın yaşına göre tedavi süresi ve planlaması değişmektedir.

7 yaşında ilk daimi dişlerin sürmesiyle ortodontik muayenenin yapılmasını öneriyoruz. Bu yaşlarda tespit edilen çapraşıklıklar, üst çene darlığı veya çene uyumsuzluğu gibi problemler ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. 

Genetik faktörler, ağız solunumu, parmak emme gibi alışkanlıklar ortodontik problemlere yol açabilmektedir. Özellikle süt dişlerinin çürük nedeniyle erken kaybı yer darlığı oluşturabilmektedir. Yer darlığı dişlerde çapraşıklığa sebep olur.

Dişlerin çene içinde olması gereken yerin dışında konumlanmasına çapraşıklık denir. 

İlerleyen dönemlerde daha büyük problemlerle karşılaşmamak için süt dişlerinin sağlığına önem vermek gerekir.

Biberon ve emzik kullanımı gibi alışkanlıklar ilk daimi dişlerin sürülmeye başladığı (genellikle 6 yaş) döneme kadar terkedilmelidir. Eğer bu alışkanlıklar devam ederse özellikle çene bozukluklarına sebep olabilirler.
ŞEFFAF PLAK GİBİ FARKLI SEÇENEKLER DE MEVCUT.

DİŞ TELİ KULLANIMI

Ortodonti nedir?
Ortodontistlerin uyguladığı diş telleri dişlere belli kuvvetler uygulayarak dişleri hareket ettirir. Bu sayede dişler çene içerisinde istediğimiz konuma gelebilirler.

Tellerin takıldığı ilk seansta hastalar acı veya ağrı hissetmezken, teller takıldıktan sonra dişlerin hareket etmesine bağlı olarak 3-5 gün süren hafif ağrılar olabilmektedir. Çok sık olmamakla birlikte tedavi başlangıcında ağız içinde hafif yaralar oluşabilmektedir. Özellikle teller değiştirildikten sonra hastalara yumuşak diyet ve ağrı kesici kullanımı öneriyoruz. 

Diş teli takıldıktan sonra ağız hijyenine ekstra önem gösterilmelidir. Dişler günde 3 kez özenli bir şekilde fırçalanmalı, ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımına dikkat edilmelidir.

Ortopedik tedavi ortalama 1,5 - 2 yıl sürebilmekte ve aylık kontroller şeklinde devam etmektedir. Hastanın problemine ve yaşına göre bu süre değişebilmektedir. 

Gelişen teknoloji ile birlikte metal braketlere alternatif olarak bir çok yöntem gelişmiştir. Seramik braketler, Lingual Ortodonti ve şeffaf plaklar bunlara örnek olarak gösterilebilir. 
SON YILLARDA SIKLIKLA KULLANILIYORLAR.

ŞEFFAF PLAK NEDİR?

Ortodonti nedir?
Şeffaf plaklar da tıpkı metal braketler gibi dişleri ağız içinde istenilen konuma getirmeye yarar.

Şeffaf plakların kullanımı metal braketlere göre daha rahat olmaktadır. Çıkarılabilir olmaları, hastaya hem sosyal anlamda hem de ağız hijyenini daha iyi yürütebilmesi için avantaj sağlar.

Şeffaf plaklar her hastaya özel olarak üretilir, her iki haftada bir değiştirilir ve tedavi bu şekilde ilerler. 

Ortodontik tedavi sırasında sert gıdalardan ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. 

Ortodontik tedaviler Medilife Dent'te uygulanmaktadır. Detaylı bilgi için 02128668080 - 2710 dahili numaramızı arayabilir, aşağıdaki formu doldurabilir veya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

www.instagram.com/medilifesg
www.facebook.com/medilifesg
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.