PROF. DR. REŞAT ÖZARAS ANLATTI.

COVİD19 OMİCRON HAKKINDA MERAK EDİLENLER

BULGULARI DELTA MUTASYONUNA GÖRE HAFİF Mİ?

OMİCRON DAHA MI HIZLI BULAŞIYOR?

Omicron nedir?
Koronavirüs yani Covid19'un yapısındaki değişiklikler günün her saati meydana geliyor. Çoğalan virüslerde her türlü değişiklikler, mutasyonlar ortaya çıkıyor. Ama bunlar içinde bazı mutasyon önem kazanıyorlar ve toplum içinde yayılmaya başlıyor. Bunlar tespit edilip bu toplum için bir tehdittir, önemli bir mutasyondur denildiğinde o mutasyona isim veriliyor. Omicron varyantı koronavirüste yeni ortaya çıkan ve dünyaya yayılan mutasyonun adı. 
Omicron daha mı hızlı bulaşıyor?
Bulgular o yönde. Çok daha bulaşıcı olduğunu hepimiz günlük hayattan bile gördük. Yakın zamanda artan koronavirüs vakalarının çok büyük bir kısmını Omicron varyantı oluşturuyor.
Omicron bulguları daha hafif mi?
Bulguların Delta varyantına göre daha hafif olduğunu görüyoruz fakat bu bize bir rahatlık vermiyor. Çünkü çok yoğun bulaştığı ve çok büyük kitleleri enfekte ettiği için ağır etkilenenler de ortaya çıkıyor. 
PCR TESTİ DIŞINDA BAŞKA TEST GEREKLİDİR.

OMİCRON OLUP OLMADIĞIMIZ NASIL ANLARIZ?

Omicron olup olmadığımız nasıl anlarız?
Biz şu an hastalarda Covid19 var mı yok mu onu araştırıyoruz. Bunun için de PCR testi istiyoruz ve diğer görüntüleme ve laboratuvar bulguları. Omicron varyantı olup olmadığını anlamak için ayrı bir çalışma gerekir. PCR negatifliği veya pozitifliğinden yola çıkarak Omicron mu değil midir bunu anlayamayız.
Karantina ve izolasyonun farkı nedir?
Bu iki kavramı farklı durumlar için kullanıyoruz. Bir kişi hasta ise yani PCR testi pozitif ve/veya görüntülemesi pozitif belirti bulguları varsa bu kişi izole edilir. Fakat kişi hasta ile temas etmişse ve hasta olma ihtimali varsa karantinaya alınır. Bu ikisinin de ortak amacı olası hasta veya hasta başkalarına bulaştırmasın.
Aşılar bizi Omicron varyantından korur mu?
Covid19 ve mutasyonlarına karşı elimizde olan silahlar aşı ve tedbirler. Mevcut aşılar direk olarak Omicron'a karşı geliştirilmiş değiller. Ama gerek yayınlanmış bilgilerden gerekse uygulamalardan ve tecrübelerimizden biliyoruz ki aşılı olanlarda varyant ne olursa olsun belirti, bulgular çok daha hafif oluyor. Aşı direk olarak o virüse karşı bağışıklık sağlıyor. Virüsteki mutasyonlar kısmen bu aşının etkisinden dolayı belirti bulguları daha hafif göstermemize sebep oluyor.
GRİP AŞISI İLE COVİD19 AŞISI BİRLİKTE YAPILABİLİR Mİ?

OMİCRON İLE GRİBİ NASIL AYIRIRIZ?

Omicron ile gribi nasıl ayırırız?
Solunum yolu enfeksiyonları birbirleriyle örtüşen belirti bulgularla seyrediyorlar. Özellikle Omicron varyantı, influenza yani grip vaya soğuk algınlığı yani nezle ile benzer belirti ve bulgular gösterebiliyor. Burada diğer tanı yöntemleri devreye giriyor.

Covid19 hastalığında temel teşhis koydurucu yöntem PCR testine başvuruyoruz. Solunumla ilgili öksürük, sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirti bulgular olduğunda görüntülemelere başvuruyoruz. Fakat influenzada da akciğer tutulumu olabiliyor. Görüntüleme ve diğer laboratuvar bulguları ile doğru tanı konulmaktadır.
Omicron ile grip birlikte olabilir mi?
Özellikle Covid19 ile influenza hastalığının birlikte olduğu olguları gördük. Bu iki hatta üç hastalık birlikte olabiliyor. Ama çok büyük bir çoğunluğu tekil hastalık yani ikisinden biri. Evet birlikte oldukları hastalar var ama bunlar çok seyrek.
VİTAMİN TAKVİYESİ FAYDALI OLUR MU?

OMİCRON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Omicron nasıl tedavi edilir?
Ülkemizde koronavirüse karşı direk etkili bir ilaç mevcut değil. Fakat bu hiç bir tedavi yapılmayacak anlamına gelmiyor. Sadece virüsle değil hastalığın neden olduğu komplikasyonlar da tedavi ediliyor. Hastanın semptomlarına yönelik ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürüğünü rahatlatıcı ilaçlar veriliyor. Hastalığın şiddetine göre tedavi belirleniyor. Bazı ülkelerde klinik kullanım aşamasında covide karşı etkili antiviraller çıktı. Türkiye'de gelme, ruhsat aşamasında olduğunu biliyoruz.
Omicron ilaçsız tedavi edilebilir mi?
Koronavirüs hastaların çoğunda kendi kendine sınırlanan hafif - orta enfeksiyon yapıyor. Fakat ağır vakalarda mutlaka destek gerekiyor. Oksijen değerlerinin düştüğü durumlarda ağır olguların yatırılıp oksijen desteği sağlanması gerekiyor.
Vitamin takviyesi Covid19'a karşı işe yarar mı?
Bu çok yaygın bir kullanım ama elimizdeki kanıtlar sadece hastalık sırasında D vitamini alımının sürece olumlu katkısı olduğunu gösteriyor. Diğer desteklerin, vitaminlerin, gıda takviyelerinin etkisiyle ilgili elimizde net bir bilgi yok.
OMİCRON'DAN BAŞKA MUTASYONLAR DA OLUR MU?

VARYANTLAR NEREYE KADAR DEVAM EDER?

Varyantlar nereye kadar devam eder?
Virüsler çok yoğun şekilde çoğaldığı için yapılarında değişiklikler oluyor. Çok değişik sayıda varyantlar ortaya çıkıyor ama bizim bağışıklığımızdan, aşılardan ve ilaçlardan kurtulanlar alana hakim oluyorlar ve onlar çoğalıyorlar. Varyantlar virüsün doğasında var, bundan kaçınmamız mümkün değil. Bizim bu varyantları çok yakından takip edip bağışıklığımızdan, aşı ve ilaçlardan ne kadar etkilendiklerini bilmemiz gerekiyor.
Mutasyonları nasıl durdururuz?
Virüs hayatta kalmak ve çoğalmak istiyor. Bunu en çok sağlayan mutasyon hangisi ile ona yöneliyor. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken virüsün yayılmasını engellemek. Bunun için de bulaşıcılığı durdurmak gerekiyor. Bize kadar gelen virüs bizden başkalarına bulaşırsa yayılmaya devam eder.
İLERİKİ ZAMANLARDA SORUN YARATIR MI?

OMİCRON ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Omicron çocukları nasıl etkiliyor?
Çocuklar geçen senenin önemli bölümünü evde geçirdiler. Covid'i nispeten az gördük onlarda. Bu yıl okullar açık, çocuklarda ve hatta yetişkinlerde maskenin etkili kullanılmadığını görüyoruz. Hastalığın influenza mı, soğuk algınlığı mı yoksa Covid19 mu olduğunu ayırmakta güçlük yaşıyoruz.

Covid'in çocuklarda daha hafif seyrettiğini biliyoruz. Yine de hasta çocuğun izole edilmesi, temaslı çocukların karantinaya alınması ile diğerlerine bulaşımın engellenmesi gerekiyor.
Covid19 çocuklarda ileriki dönemlerde sorun yaratır mı?
Koronavirüsün yetişkinlerde bir grup hastada çok ağır akciğer tutulumu yaptığını ve bunların bir kısmında bazı sekeller, kalıntılar kaldığını görüyoruz. Bu hastalar Covid'den tedavi olsa da efor kapasiteleri kısıtlanabiliyor.

Çocuklarda akciğer tutulumu nispeten az, bunun bir kalıntısı kalma ihtimali az oluyor. Dolayısıyla çocuklarımızda ileriye dönük Covid komplikasyonu açısından büyük sorunlar yaşamıyoruz.
AŞILANMA ORANI YÜKSEK ÜLKELERDE BİLE ETKİLİ OLDU.

DÜNYAYI NASIL BU KADAR ETKİLEYEBİLDİ?

Aşılanma oranı yüksek ülkeleri bile nasıl bu kadar etkiledi?
Omicron varyantı Güney Afrika'da çıktı. Önce Bostwana'dan sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'nden alınan örneklerde ortaya çıktı. Aşılanma oranının yüksek olduğu yerleri de etkiledi ama çıkış noktası olarak kendisine aşılama oranının %25 gibi düşük olduğu bir ülkeyi seçti. Hızlı bir çıkış yaptı ve ardından tüm dünyaya yayıldı. Bu da aşılanmanın şu ana kadar bildiğimiz tüm varyantlar için önemli bir silah olduğunu gösteriyor.
Covid19 ne zaman bitecek?
Covid ile ilgili sürecin çok uzadığını, bir çoğumuzun kısıtlamalardan bunaldığını biliyoruz. Ama görüyorsunuz ki koronavirüs bütün bunlardan pes etmiyor. Değişik mutasyonlarla hayatımızı etkilemeye devam ediyor. Onun için aşılanmalarımızı mutlaka yaptıralım ve özellikle gevşeme yolunda olan maske olayına tekrar geri dönelim. Özellikle yakın temasta maskenin uygun bir şekilde takılı olduğuna dikkat edelim. Hem kendimize hem de çevremize bu şekilde virüsün yayılması için fırsat sunmayalım.