PSİKİYATRİ UZM. DR. MÜRSEL SAĞLAM ANLATTI.

TAKINTI (OKB) NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pandeminin de etkisiyle son yıllarda artış gösteren Takıntı (OKB) rahatsızlığı, ülkemizde ve dünyada %2-3 oranında görülmektedir.

Hastalıkta önce obsesyonlar yani istenmeyen ve sürekli tekrarlayan düşünceler ortaya çıkar. Bu istenmeyen düşüncelerle birlikte kaygı ve endişe hali oluşur. Bedensel huzursuzluk hali meydana gelir. Otomatik olarak bu düşünceleri ortadan kaldırmak için çeşitli davranışlara yönelim görülür.

Düşünce (obsesyon) – Kaygı – Davranış (kompüsyon) şeklinde bir kısır döngü oluşur. Davranışlar uzun vadede kötü düşüncelerin daha dirençli olmasına ve daha sık gelmesini sağlar.

OKB, nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Beynin bazı bölümlerindeki düzensizlikler bu hastalığın ortaya çıkmasındaki temel sebeplerden birisidir. 

Çocukluk çağında özellikle aşırı koruyucu, kollayıcı ve psikolojik baskı altında yetişen kişilerde ilerleyen zamanlarda böyle bir rahatsızlığın görülmesi beklediğimiz bir durumdur.
TEDAVİ UZUN SÜRELİDİR. MEDİKAL TEDAVİ VE PSİKOTERAPİ BİRLİKTE UYGULANIR.

TAKINTI (OKB) İÇİN NE ZAMAN PROFESYONEL DESTEK ALINMALI?

Kirlenme korkusu, aşırı titizlik takıntısı, sürekli kendisinin veya yakınlarının zarar göreceğini düşünme gibi belirtileri olabilir.
Ne zaman profesyonel destek almak gerekir?
Düşünce veya davranışlar kişinin yaşam kalitesini bozuyorsa
Yaptığı işteki performansı olumsuz etkiliyorsa
Kişiler arası ilişkilerde bozulmalara neden oluyor, sosyalliğini olumsuz etkiliyor, kişide özgüven eksikliği nedeniyle kişinin yapması gereken şeylerden ve bulunması gereken ortamlardan mahrum bırakıyorsa profesyonel destek alınması gerekir.
Farkındalık yani kişinin bu durumun bir rahatsızlık olduğunu, böyle yaşanmayacağını ve tedavi olması gerektiğini anlayıp kendi isteği ile tedaviye müraacat etmesi önemli.

Tedavisi vardır fakat uzun süreli tedavi gerekir. Medikal yani ilaç tedavisi ve psikoterapi ile birlikte tedavi edilmektedir.

TAKINTI (OKB) TEDAVİSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.