KBB DOÇ. DR. CENK EVREN ANLATTI.

VERTİGO NEDİR?

Son dönemde toplumda oldukça popüler olan Vertigo aslında bir hastalık değil bir durumdur. Baş dönmesi demektir ve vertigoya neden olan binlerce sebep vardır. Bir iç kulak hastalığı, beyin tümörü, kansızlık, kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı hatta boyun fıtığına kadar pek çok şey vertigo yapabilir. 

Halk arasında kristal hastalığı, en çok vertigo yapan hastalıktır. Tüm vertigoların en büyük sebebi iç kulak kristallerindeki problemdir. Biz ona BPPV (iyi karakterli tekrarlayan pozisyonel vertigo) diyoruz.
KRİSTAL HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE ÇEŞİTLİ MANEVRALAR UYGULANMAKTADIR.

KRİSTAL HASTALIĞI NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vertigo nedir? (KBB Doç. Dr. Cenk EVREN)
Bu hastalığın temel şikayeti pozisyonla birlikte olan baş dönmesidir. Mesela sağ kulak tarafındaki kristallerde sorun olan hasta başını sağ yöne çevirdiğinde baş dönmesinden yakınmaya başlar.

Baş dönmesiyle beraber bulantı ve kusma gözükebilir. Dengesizlik, ani yerin altından kayıyormuş hissi, durup dururken deprem oluyormuş hissi, soğuk terleme çarpıntı atakları baş dönmesiyle beraber görülebilir. 

Kristal hastalığını en çok yapan sebeplerden biri travmadır. Özellikle kafa travmalarına ileriki dönemlerde kristal hastalığı gözlenebilir. Fakat hiç travması olmayan hastalarda da sıklıkla görebiliyoruz. 

Kristal hastalığının tedavisinde ilaçlar hastayı rahatlasa da hastalığın nedenini ortadan kaldırmaz. Çeşitli manevralarla iç kulaktaki taşçıkların yerlerine oturtulmasıyla tedavi yapılmaktadır.

VERTİGO HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.