COVİD19 BURUN TIKANIKLIĞINA NEDEN OLMADAN BEYNİ VE SİNİR SİSTEMİNİ İŞGAL EDEREK KOKU KAYBI OLUŞTURABİLİR.

KORONAVİRÜSTE TAT VE KOKU KAYBI

Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana, enfeksiyonu yaşayan birçok insanın koku ve tat alma duyularını yitirdiği ortaya çıkmıştır. Ancak sorun ağır hastalarla sınırlı değildir. Daha hafif koronavirüs enfeksiyonu olan kişiler arasında yaygın ve hatta "ana” belirti bile olabilir.

Araştırmalar koronavirüse eşlik edebilecek koku kaybının benzersiz olduğunu ve soğuk algınlığı veya grip olan birinin yaşadığından farklı bir duyu kaybı olduğunu söyler. Koronavirüs hastalarında koku kaybı ani ve şiddetli olma eğilimindedir. Bu enfeksiyon burun tıkanıklığına neden olmadan beyni ve sinir sistemini işgal ederek koku kaybı oluşturabilir.

Çoğu koronavirüs hastası tat ve koku kaybı sorununu tamamen atlatabilse de bazı hastalarda tat ve koku kaybı kalıcı olabilir. Bazı hastalar ise koku işlevini kısmi olarak geri kazanabilir. Bu belirtinin, oldukça yaygın olarak görülmesi ise endişe verir. Çünkü koku kaybı hafife alınacak bir sorun değildir ve günlük yaşamı olumsuz etkiler. 
Covid süreciniz bittikten sonra koku alma bozukluğunuz devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Tat ve kokunun yaşam kalitesi üzerine etkisi çok fazladır.  Yediğiniz yemekten tat alamadığınızı, kokusunu duyamadığınızı düşünün.   Yada evde bir yanık olsa kokusun alamadığınızı hayal edin.

Virüs bulaştıktan sonra koku duyunuzu geri getirmeye yardımcı olabilecek belirli bir ilaç bulunmaz. Bununla birlikte, koku egzersizlerinin olumlu bir etkisi olabilir. Koku egzersizleri  koku alma duyunuzu geri getirmeye veya en azından iyileştirmeye yardımcı olması umuduyla, belirli bir süre boyunca kendinizi çeşitli güçlü kokulara maruz bırakma sürecidir.  Egzersizde beyindeki koku merkezi ve koku soğancığı aktif hale getirilmeye çalışılır.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi tedaviye erken başlamak her zaman önemlidir. Covid süreciniz bittikten sonra koku alma bozukluğunuz devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Kliniğimiz de hastalarımıza önerilen koku egzersizleri bu olağanüstü fonksiyonu tekrar kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Sadece corona virüs hastaları değil tüm koku alma problemi olanlarda kullanılabilir.

Doç. Dr. Cenk EVREN
KBB Uzmanı
Medilife Beylikdüzü Hastanesi

MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.