BURUN ESTETİĞİ - RİNOPLASTİ

Burun Estetiği Operasyonu Nedir?

Burun estetiği burun şeklinin düzeltilmesi için yapılan operasyondur.

Burun Estetiği Ameliyat Yaşı Var mıdır?

Rinoplasti için önerilen en erken yaş, burun büyümesinin %90’ının tamamlandığı, 16–17 yaşlarıdır. Biz, kızlarda 17, erkeklerde 18 yaşı uygun buluyoruz. Üst sınır ise hastanın ameliyat olmasını engelliyecek bir hastalığı olmadığı takdirde her yaşta yapılabilir.

Tek Önemli Olan Estetik Görünüm mü?

Genellikle estetik amaçla birlikte, hastalar nefes almada yaşadıkları sıkıntıları da dile getirirler. Zaten şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda burun içindeki orta bölmesinde (septum deviasyonu) ve diğer anatomik oluşumların deformasyonları da bu duruma eşlik ettiği için, hastalar aynı anda fonksiyonel açıdan da bu problemlerden kurtulmaktadırlar.

Burun Estetiği Ne Zaman Yapılır?

Yılın her mevsiminde yapılabilir, hastanın tercihine bırakılır.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Görüşmede Neler Yapılır?

Ameliyat öncesi görüşmede; nefes alma durumunu ve burun içi yapılarını değerlendirmek için ayrıntılı endoskopik muayene yapılır. Hastanın ameliyat sonrasında nasıl bir burun istediği ve bu burun yapısının hastaya uygun olup olmadığı saptanır. Burun estetiği ameliyatı hastanın isteği doğrultusunda yapılır ama hasta istedi diye hastanın yüzüne uygun olmayan bir burun estetiği yapılmaz Kliniğimizde burun estetiği öncesinde ameliyat sonucunu ortalama olarak görmek isteyen hastalarımız için bilgisayarda hastanın burnunun öncesi-sonrası çalışması yapılmaktadır.

Burun Estetiği Olursam Burnum Düşer mi?

Burun estetiği ameliyatlarında eşlik eden nefes alma problemlerini çözümlemek veya burnun aksını düzeltmek için sıklıkla septum dediğimiz kıkırdak dokuya yönelik müdahalelerimizde olmaktadır. İşte bu müdahaleler sırasında burun dokusunun desteğini sağlayan kemik ve kıkırdak dokuların anatomik dayanma noktalarının oluşturulmasına dikkat edildiğinde burunda çökme veya düşme olamaz. Dolayısıyla tecrübeli ellerde, iyi bir planlama ve dokuya saygı göstererek yapılan burun ameliyatlarında burunda düşme veya çökme beklenmez.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır. Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, traşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar. Burun tümseği keski veya testere benzeri bir enstrüman kullanımıyla uzaklaştırılır ve sonra iki yandaki burun kemikleri daha dar bir köprü oluşturmak üzere birbirine yaklaştırılır. Kıkırdak kesileri burun ucunu ufaltır ve daha iyi bir kontur sağlar. Burun köküyle üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla burun ucu kaldırılır. Bu, kanatlara yapılmış kesi yoluyla burun ortasındaki kıkırdağın traşlanmasıyla gerçekleştirilir.  Ameliyat süresi 1–2 saat sürmektedir. Vakaya göre süre artabilir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir.

Ameliyat Sonrası Morluklar Oluyor mu?

Morluklar kemiklerin kırılmasıyla ilgili oluşur. Kemikleri kırarken kullanılan teknik bazen önem taşıyabiliyor. Bunu içerden ya da dışarıdan yapmak cerrahın tercihine bağlı olarak değişebiliyor. Morluk miktarı buna bağlı olarak değişebiliyor. Ama kalıcı bir morluk söz konusu değildir.

Ameliyattan Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Hastanın 1 gece hastanede kontrol altında tutulmasında fayda vardır.

Alçı ve Bandaj Süreleri Ne Kadardır?

Ortalama 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Burun içindeki tamponlar 2. günde çıkartılır. Kliniğimizde slikon tamponlar kullanmaktayız. Bu tamponlar hem ameliyat sonrası dönemi rahat geçirtmekte hem de çıkartılırken hastaya acı vermemektedir. Operasyon sonrası burun üzerine termoplastik (sıcak suda yumuşayan, soğuyunca donan) bir kalıp uygulanmakta ve 7–9 gün boyunca tutulmaktadır.

Güneşe Ne Zaman Çıkılır? Gözlük Ne Zaman Takılır?

Genelde aktif güneşlenmenin dışında kısıtlama yoktur. Ameliyattan 1 ay sonra kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra gözlük takılabilir.

Başarılı Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır?

En iyi estetik ameliyat belli olmayandır…

Estetik burun ameliyatı sonrasında burun, yapılmış gibi görünmemelidir. Doğal, güzel ve yüz ile uyumlu olmalıdır. Yüze ve ifadeye muhakkak olumlu değişim katmalıdır. Ancak dışarıdan bakanlar bu olumlu değişimin burundan kaynaklandığını fark etmemelidir.

Zamanla burunda deformasyon olmamalıdır…

Estetik burun ameliyatı sonrasında şişlikler dağıldıkça burun güzelleşmelidir. Zamanla çökme veya düşme gibi sorunlar ortaya çıkmamalıdır.

Burnun her şeyden önce solunum organı olduğu unutulmamalıdır…

Estetik burun ameliyatı esnasında burnun solunum fonksiyonları korunmalı, sorun varsa düzeltilmelidir. Burun estetiği esnasında deviasyon, sinüzit, burun eti gibi sorunlar varsa mutlaka öncelikli olarak giderilmelidir.

Op. Dr. Cenk Evren | Kulak Burun Boğaz