ERKEKLERİN KORKULU RÜYASI PROSTAT

Op. Dr. Osman Nuri Akbulut erkeklerin karşılaştığı sağlık sorunlarından prostat kanseri konusunda bilgilendirdi: Prostat büyümesi, kanser olmasa dahi erkeklerin yaşam kalitesini oldukça düşüren bir sağlık sorunudur. Prostat kanseri ise özellikle 45 yaş sonrasındaki erkeklerde görülen bir hastalıktır. Erkeklerde en sık karşılaşılan kanserler arasında 2. Tür: Prostat kanseridir ve Türkiye’de her gün yaklaşık 72 kişiye prostat kanseri tanısı konulmaktadır.

Risk Faktörleri

Erkeklerde yaşın ilerlemesi, özellikle kişinin 1. derece yakınlarında bu hastalığın görülmüş olması, bol yağlı beslenme prostat kanseri riskini arttırır. Kadmiyum maddesinin bulunduğu iş yerlerinde çalışan kişilerde risk yükselir. Kadmiyum (Cd) maddesi lastik endüstrisi, asfalt çalışmaları, nikel-kadmiyum pillerin üretimi gibi alanlarda kullanılır.

Prostat Kanseri Belirtileri

Kemik ağrıları, prostat kanserinin  belirtisi  olabilir mi?

Prostat kanseri, erken dönemde genellikle herhangi bir belirti göstermez. Belirtiler ortaya çıktığı zaman genelde kanser ileri evrededir. Belirtiler, iyi huylu prostat büyümesi belirtileriyle aynıdır. Çok ileri evrede yani çevre ve başka organlara yayılım olduğunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

• İdrarda kanama,
• Kanlı meni gelmesi,
• Kanserin yayılımına bağlı olarak; bel, kalça kemiklerinde veya diğer kısımlarda kemik ağrıları görülebilir.

Prostat Kanserinde Erken Teşhis

Prostat kanseri erken teşhis edilebilmektedir ve bu şekilde hastanın tedavi şansı yüksektir. Hiçbir şikayeti olmasa dahi 45 yaşından sonra tüm erkeklerin yılda 1 kez prostat kanseri açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Üroloji uzmanı bir hekim tarafından yapılacak prostat muayenesi, PSA tahlili gerek görülen hastalarda prostat biyopsisi ile erken teşhis mümkündür.