HOŞ GELDİN BAHAR...

Uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından, renklerin çoğaldığı, yüzümüzü gülümseten bahar, havaların ısınmasıyla ‘’Merhaba’’ dedi. Koyu renkli, kalın kalın giydiğimiz giysilerimiz dolaplarımızdan kalkarak, yerini incecik rengârenk giysilere bırakmaya başladı bile. Haliyle kıyafetlerin arkasına sakladığımız fazla kilolarımız bizi iyice rahatsız eder oldu. Üstüne soluduğumuz havadaki negatif iyonların artması, bununla beraber havadaki nem artışı sonucu kendisini hissettiren bahar yorgunluğu da çoğumuzu etkisi altına aldı. Çoğu zaman ‘’ yataktan kalkacak halim bile yok ‘’ diyenleri baharın gelişi ile birlikte duyar olduk. Aslında yeterli ve dengeli beslenmekle baharın tadını çıkarmak mümkündür. Peki, bahar yorgunluğuna ve fazla kilolarımıza nasıl veda edeceğiz?

Bahar aylarındaki beslenme önerilerimi sizler için hazırladım;

1. Güne su ile başlayın.

 Güne oda sıcaklığında bir büyük bardak su içerek başlayın. Su içmek için susama hissini beklemeyin. Suyunuza gerekirse tarçın, meyve ve meyve kabukları, limon vb besinler ekleyerek su tüketiminizi daha keyifli hale getirin. Mevsimsel değişime bağlı olarak dolaşım sisteminizi daha düzenli hale getirmek ve toksinlerden kurtulmanız için günde en az 2-2,5 litre su tüketin.

2. Öğün atlamayın.

Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve kişinin yaşam şekline göre en az 1 ara öğün yapılmasıdır. Az az ve sık sık beslenmek metabolizmanızı hızlandırır, enerjinizin düşmesini ve gereksiz atıştırmalarınızı engeller ve bir sonraki öğünde daha az yemenizi sağlar. Ancak bir öğün atladığınızda bir sonraki öğünde daha çok besin yiyerek gereğinden fazla miktarda enerji almış olursunuz. Bu durum da hızla kilo almanıza neden olur.

3. Tabağınızı dengeleyin.

Tek çeşit beslenme tarzı birçok besin öğesinden eksik kalmanıza neden olarak halsizlik, yorgunluk ve bir takım sağlık problemlerine zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle günlük diyetimizde ve öğünlerimizde 4 yapraklı yonca modelini esas almamız gerekmektedir. Dört yapraklı yonca diyeti, bahar yorgunluğunun üstesinden gelmek için uygulanabilecek en ideal diyettir. Temel hedefiniz ihtiyacımız olan taze mevsim meyve ve sebzeleri, süt ve süt ürünleri, rafine edilmemiş tam tahıllılar, et ve et ürünlerini tabaklara taşıyarak beslenme çeşitliliği oluşturulmuş bir menü tüketmektir. 

4. Pişirme yönteminizi değiştirin.

Sağlıklı besinleri seçmeniz kadar besinleri doğru yöntemlerle pişirmeniz de oldukça önemlidir. Sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, ızgara, buğulama, buharda ve fırında pişirme şeklinde sıralanabilir. Kızartma ve kavurma gibi yüksek yağ içeren ya da hamur işleri gibi sindirimi zor gıdalar tüketmeniz hava sıcaklığının artışıyla birlikte vücudunuzda yorgunluğa, baş ağrısına ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar yaşamanıza neden olur.

5. Hareket edin.

Yapacağınız fiziksel aktiviteler sizi yormaz aksine daha enerjik olmanızı sağlar. Fiziksel aktivite ile çalışan kaslarınız, metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenize destek olur. Ayrıca yaptığınız hareket esnasında salgılanacak hormonlar sizin daha mutlu ve zinde olmanızı sağlar. Kendinizi ilk aşamada zorlamadan, haftanın 3 4 günü 35-40 dakika düzenli olarak yapacağınız tempolu yürüyüşler iyi bir başlangıç olacaktır.

Dyt. Nurten TEKİN