KAPALI YÖNTEMLE SAFRA KESESİ TAŞI AMELİYATLARI

Hastanın rahatsızlık durumuna göre safra kesesi ya da safra kanalında taşlar oluşabilir; safra kesesi iltihabı, hızla büyüyen polipler, safra yolu darlıkları ve safra kesesi kanserleri gibi pek çok hastalık tedavisi laparoskopik (kapalı) yöntem cerrahi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Safra kesesi problemleri, her yaşta ve her iki cinsiyette de görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Laparoskopik yani kapalı yöntem ile yapılacak cerrahi tedavinin hasta için önemli avantajları bulunmaktadır.

Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur?

Safra kesesinde oluşan taşların büyük kısmı kolesterol, geri kalan kısmı ise pigment yani mineral kökenli gelişmektedir. Hastanın yaşına ve kilo artışına bağlı olarak, bayanlarda daha sık görülmektedir. Hekim tarafından tetkik edilirken; safra kesesindeki taşları görmek için ultrasonografi yapılması yeterli olmaktadır. Hastanın ameliyat kararı verilirken; iltihaba sebep olup olmadığı önemlidir. İltihap olmamışsa safra kesesi taşları ameliyat gerektirmez.

Safra kesesi iltihabı

Safra kesesinde taş olan insanlarda genellikle görülür; ancak safra kesesinde taş olmayan hastalarda da safra kesesi iltihabı gerçekleşebilir. Özellikle ağır yağlı yemeklerden sonra kişinin ağrıları artabilir,  bulantı ve kusma görülebilir. Safra kesesi iltihabı geçiren hastalara safra kesesi ameliyatı önerilmektedir.

Op. Dr. Atilla YILMAZ
Genel Cerrahi
Medilife Beylikdüzü Hastanesi Başhekimi