Kulak Burun Boğaz vealerjik  hastalıkları tedavi edilmeli

Öncesinde geniz eti büyüklüğü (adenoid hipertrofi),tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüs iltihabı gibi üst solunum yoluhastalıkları veya tekrarlayan orta kulak iltihabı olan olguların okulbaşlamadan önce sağlık durumlarının değerlendirilmesi, gerekiyorsatedavilerinin düzenlenmesi sorunsuz bir okul dönemi açısından yardımcıdır.Tekrarlayan veya devam eden hastalıkları nedeniyle yapılan okul devamsızlığıhem çocuğun okula alışmasını, hem de okul başarısını olumsuz etkileyebilir.

Aşıları yaptırılmalı

Öncesinde varlığı tanılandırılmış astım, reaktif hava yoluhastalığı veya bağışıklık sistemi hastalıkları gibi grip enfeksiyonundankorunması öncelikli olan çocukların bu enfeksiyona karşı okul açılmadan önceaşılanması faydalı olacaktır. Yaşına uygun aşı takviminde eksik aşıları olançocukların, eksik aşılarının okul dönemi başlamadan en az dört hafta kadar öncetamamlanması, aşının koruyuculuk özelliğinin işler hale gelmesi için zamansağlaması açısından önemlidir.

Göz muayenesiyapılmalı

Gözlerinde kırma kusuru olup gözlük takması gereken veyagözlük takması gerekmese bile izlenmekte olan olguların bir kez daha göz hekimitarafından değerlendirilmesi, gerekiyorsa gözlük numaralarının düzenlenmesiuygundur. Daha önce hiç göz muayenesi olmamış bir çocuğun okula başlamadan önceen az bir kez göz muayenesi olması doğrudur. Özellikle ailesinde erken yaştagözlük kullanma öyküsü olan çocuklarda bu muayene ihmal edilmemelidir.

Ortopedik muayeneedilmeli

Ortopedik sorunu olan çocuklar gene bu sorunları açısındanbir uzman tarafından değerlendirilmeli, kullandıkları aparatlar varsa bunlargelişmelerine uygun şekilde yeniden hazırlanmalıdır. Ayakkabı seçimi uygunşekilde yapılmalıdır.

Gıda alerjisi varsaokula bildirilmeli

Gıda alerjisi olan çocukların bu durumu ile ilgili bilgilerhem sınıf öğretmenine hem de okul yönetimine bildirilmelidir. Bu şekilde okul,öğretmen ve yemekhane sorun yaratan gıdalara karşı tedbir alabilecektir.Hatırlanmalıdır ki çocuklar, özellikle ergenler, yer aldıkları grubun içindefarklılaşmamak için alerjileri olduğunu bilmelerine rağmen bu gıdalarıtüketebilirler. Okulda kantin varsa burada satılan gıdalar da alerjisi olançocuklar açısından değerlendirilmelidir.

Ağız ve diş sağlığı

Okula başlayacak çocukların diş doktoruna da muayene olmalarıgerekir.5-6 yaş dönemi Süt dişlerinin yerine kalıcı dişler almaya başladığıdönemdir. Okula başlayan çocuklar yiyecek düzeni değiştiği için çürük  riski bu dönemde artar.Bu açıdan sağlıklıdişlere sahip olmak adına Diş doktoru muayenesi önerilir.