YENİ DOĞAN SÜNNETİ

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Doğumdan itibaren ilk bir ay içinde yapılan sünnete “yenidoğan sünneti”adı verilir.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla yaklaşık 10 kat fazla yakalandığı gösterilmiştir. Sünnet yenidoğan döneminde yapılırsa psikolojik travma oluşturmaz. (Bebekler sünnetin ne olduğunu kavrayamayacak kadar küçük oldukları için) Sadece lokal anestezi ile yapılabilir. Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin bir kanama hemen hemen hiç görülmez. Sünnet sonrası bakım oldukça kolay ve iyileşme hızlıdır. 

Hangi Durumlarda Yenidoğan Sünneti Uygulanmaz?

Bebek prematür veya hasta ise
Ailede hemofili hastalığı öyküsü var ise
Hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise yenidoğan sünneti uygulanamaz.

Bebekler Sünnet Esnasında Ağrı Duyarlar mı?

Elbette yenidoğan bebekler de ağrı duyarlar. Bu nedenle sünnet öncesinde operasyon bölgesini uyuşturmak için çok ince iğne ile lokal anestezik ilaçlar uygulanır.
Bu yaş grubunda genel anestezi uygulamaya gerek yoktur.

Yenidoğan Sünneti Öncesinde Bebeğin Aç Olmasına Gerek Var mıdır?

Yenidoğansünneti lokal anestezi ile yapılır, bu nedenle bebeğin aç kalması gerekmez. Tokkarnına işlem yapıldığında bebek sünnet sırasında çoğunlukla uyur. Bebeğinhemen sünnet sonrasında beslenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Yenidoğan Sünnetinde İşlem Ne Kadar Sürer?

Sünnet yaklaşık 20-30 dakika sürer.

Yenidoğan sünneti sırasında veya sonrasında olası komplikasyonlarnelerdir?

Yenidoğan sünneti oldukça basit ve risksiz bir operasyon olmakla beraber işlem sırasındave sonrasında yüzde 1’den az oranda çeşitli komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bunlardan başlıcaları; kanama, enfeksiyon, yetersiz sünnet nedeni ile yenidensünnet derisinin daralması (fimozis) ve cilt yapışıklıklarıdır.

Yenidoğan sünneti eğer steril şartlarda, cerrahi prensiplere uyularak,deneyimli bir uzman tarafından yapılır ve işlem sonrası uygun bakım disiplinioluşturulursa, nadir görülen bu komplikasyonlardan da kaçınmak mümkün olur.

Yenidoğan Sünneti Sonrası…

Büyük çoğunlukla ağrı kesiciye gerek bile duyulmaz. Antiseptik özellikli kremler dışında rutin antibiyotik ve benzeri ilaç kullanmaya gerek kalmamaktadır. Verilen antiseptik özellikli kremler sünnetli bölge üzerine günde 4-5 kez sürülüp üzeri kirlenme veya yapışmaya karşı steril gazlı bezle örtülür. Bebekler sünnet sonrası 7. günde sünneti yapan doktor tarafından görülür. Konulan dikişler kendiliğinden eriyerek düşerler, alınmaları gerekmez.

Op. Dr. Muhittin ÇALIŞKAN
Üroloji
Medilife Beylikdüzü Hastanesi