VAJİNİSMUS BOŞANMA NEDENİNİZ OLMASIN

Vajinusmus yaşayan çiftler eşlerini çok sevmesine rağmen boşanmanın eşiğine geldiği bilinen bir gerçektir. Eşler cinsel isteklerinin olmasına rağmen cinsel birleşmeyi gerçekleştiremiyor olabilir. Başarısızlıkla sonuçlanan bu deneyimler eşler arasında sorun yaratmakta ve zamanla eşlerin özgüvenini azaltacak duruma getirebilmektedir.

Peki vajinusmus nedir ve neden vajinismus olunur?

Vajinismus organik her hangi bir nedene bağlı değildir, vajinayı çevreleyen kasların istem dışı olarak, cinsel birleşmeyi engelleyecek şekilde vajina girişini kapatarak sürekli ve yenileyici spazmın olması ya da kasılması şeklidinde tanımlanabilir. Günümüzde yapılan araştırmalar spazma olan vurguyu azaltarak daha çok ağrı ve anksiyete varlığını öne çıkarmıştır.

Vajinismusta, penisin vajinaya girmesi olanaksız veya ağrılıdır. Cinsel birliktelikten sıklıkla kaçınma, vajinal kaslarda spazm, ağrı beklentisi, ağrı korkusu ya da deneyimi ile kendini gösterir.  Vajinusmus ülkemizde batı üklelerine oranla daha sık görülmektedir. Genital cinsel aktivite sırasında ağrı duyan kişilerin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen tanımlamaya göre cinsel olarak sağlıklı sayılabilmesi mümkün değildir.

Vajinismusun sebepleri henüz bilinmemekle birlikte, cinsel ve fiziksel istismar, cinselliğe karşı olumsuz dinsel-kültürel tutumlar, görücü usulü evlenme, cinsel bilgi ve eğitim yetersizliği, eşte cinsel işlev bozukluğu, evlilik öncesi cinsel deneyimsizlik, eşle olan ilişlkilerde sorunlar , gibi pek çok faktörün bozukluğu ortaya çıkmasında etkili olduğu öne sürülmüştür.

Vajinismusla ilgili yanlış bilinenler nelerdir?

Vajinal girişteki kasılmalar, jel kullanımı ile ya da alkol alındığında, uykuda, hamile kalmakla, çocuk doğurmakla, lokal anastezik ilaç uygulamakla vajinismus ortadan kalkmaz. Kızlık zarının operasyonla alınması ya da genel anestezi altında cinsel birleşme sağlanması gibi uygulamalar sorunu çözmekten uzaktır.

Vajinismus tedavisi nasıl olur?

Vajinismus, tedavisi mümkün olan ve kolay tedavi edilebilen cinsel işlev bozukluğudur. Klinik psikoloğunuzla gerçekleştireceğiniz cinsel terapi ile bu sorun, ortalama 3-4 ayda yaklaşık 12 seansta %90'ı aşan bir tedavi başarı oranı ile tedavi edilebilmektedir. Vajinusmus bir eksiklik değildir. Bugünden itibaren hayatınızda ilk adımları atmaya başlayabilir, yapacağınız etkin değişiklerle yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. Unutmayın ki yalnız değilsiniz! Yardım almaktan çekinmeyin!

Uzm. Psk. Nurdan GÜNDOĞDU
Medilife Beylikdüzü Hastanesi