ÇOCUK İSTİ̇SMARINI ÖNLEME ÜZERİ̇NE ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETEBİLECEĞİNİZ ÖNERİ̇LER

Günümüzde çocuk istismarı azımsanamayacak şekilde artmıştır. İstismar çocuğun psiko-sosyal gelişimini önemli ölçüde örseler. Çocuklar kolayca güven duydukları (iyi sır saklayabildikleri!) için istismara çok açıktırlar. Çocuk istismarını önlemek büyük oranda ebeveynlerin onları bu konuda eğitmesiyle en aza indirilecektir. Bu bilgilendirme okul öncesi yaşlarda yapılmaya başlamalıdır.

• Yabancılar Konusunda Çocuk Eğitilmelidir:  Çocuğunuz yabancılarla her ne olursa olsun sizin bilginiz dışında hediye kabul etmemelidir. Yine Yabancılar tarafından gelen yardım teklifini size danışmadan kabul etmemesi konusunda konuşulmalıdır. Yalnızken yabancı birine kapıyı açmaması tanıdık olan kimlere kapıyı açabileceği söylenmelidir. Burada unutulmaması gereken bir nokta ise, istismar davranışı yabancılardan çok aileye gelip giden tanıdık insanlar tarafından yapılmaktadır.

Çocukların algısı daha somut olduğu için örnekler üzerinden konuşmak daha öğretici ve faydalı olacaktır. Bu yolla hem çocuğunuzun bilgisini test eder hem de öğrenmesini kolaylaştırmış olursunuz.

Sen yolda yürürken yanına bir araba yanaşıp sana bir adres sorsa ve kendilerini o adrese götürmeleri istese ne yaparsın?
• Okul çıkışında biri gelse annen hasta oldu hastanede yatıyor, seni ona götüreceğim dese ne yaparsın? (İstatistiklere göre en çok kullanılan yöntem.)
• Paketlerimi eve çıkarır mısın diyen bir yabancıya yardım eder misin?
• 12 yaşındaki çocuğunuza “20-25 yaşında biri gelse arkadaş olmak istediğini söylese ne yaparsın?” diye sorun. (Arkadaşlıklar aynı yaş grubunda olmalıdır!)
• Sen parkta oynarken bir adam gelse köpeğimi kaybettim birlikte arayalım mı dese onunla gider misin?

Yapılan araştırmalar bu gibi durumlarda çocukların %80’inin bu teklifi kabul ettiğini göstermiştir.

• Vücutlarında nerelerin özel bölge olduğu onlara gösterilmeli. Yakın tanıdıklar da dahil bu bölgelere dokunulmaması, gösterilmemesi öğretilmelidir.

• Okul öncesi dönemden başlanarak eğitim yaş düzeyine göre farklılık gösterir. Okul öncesi çocuğu için “Bedenimiz özeldir, oyun oynamak için kullanmayız ya da başkalarının oyun oynamasına izin vermeyiz. Özellikle bu bölgelerimiz özel bölgelerimizdir. Biri dokunduğunda, açmak istediğinde hemen bana haber ver” denilebilir. Ona bu şekilde dokunan kişi sır olarak saklanması konusunda ısrar ya da tehdit ederse bunu saklamamasını size söylerse güvende olup onu koruyacağınızı söyleyin.

• Çocuklarınızın asla yanında giyinip soyunmayın ve asla dudaklarından öpmeyin. Bu davranışlar normalize edileceği için istismar amaçlı olduğunda normal karşılamasına neden olabilir.

• Başkası kendi bölgelerine ya da onların bölgelerine dokunma, zorla bir yere götürme vb. hareketlerde bulunduğunda derhal oradan uzaklaşması, çığlık atması ve hemen ebeveynlerine söylemesi mutlaka öğretilmelidir.

• Çocuklara oyun, çalışma yaptıkları yerin kalabalık yerler olması gerektiği söylenmelidir. (Tenha sokak ve parklar, inşaatlar vb. olmamalıdır.)

• Çocuklarınıza nereye giderlerse gitsinler sizi bilgilendirmesi konusunda eğitin. Arkadaş ve ailelerini mutlaka tanıyın.

• Çocuklarınıza kaybolma eğitimi verin. Kaybolduğunda kimlerden yardım alabileceğini, sizin cep telefonunuzu, ev adresini, polisin numarasını öğretin.

• Çocuklarınıza sınırlarını korumayı, hayır diyebilmesini öğretin ya da bu konuda Uzman birinden yardım alın.

• Son olarak; bu konuları çocuklarınızla çok sık konuşmayın. Aşırı şüpheci olabilir ve insanlara güvenmekte güçlük yaşayabilirler.

Çocuklarınızın size güvenmesini öğretin, sevgi gösterin. Sevgi gören çocuklar en güvenli yerin aile olduğunu bilirler.