ALZHEİ̇MER HASTALIĞINA YAKALANMAMAK VE GECİ̇KTİ̇RMEK İÇİN 6 ÖNEMLİ̇ TAVSİ̇YE !

Alzheimer Hastalığı en sık görülen demans (bunama) çeşididir. Yaşam süresi uzadığı için genetik faktörlerin dışında toplumda görülme oranı da gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle şeker hastalığı, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, damar hastalığı, sigara kullanımı gibi faktörlerin Alzheimer hastalığın oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Peki ya hastalığı geciktirme ve korunma yolları nelerdir? Yapılan son klinik araştırmalarda öne çıkan koruyucu faktörler şunlardır:

I. Akdeniz Tipi Beslenme: Düzenli ve sağlıklı beslenmek her koşulda önemlidir fakat özellikle akdeniz yemekleri (zeytin yağlılar, yeşillik, balık, daha az kırmızı et daha çok beyaz et, kuru baklagiller, sebze, meyve vb.) yiyen ya da akdeniz diyeti uygulayan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin azaldığı tespit edilmiştir.
II. Kırmızı Şarap: Günde 1 bardak kırmızı şarap içen kişilerde daha az bunama tablosu geliştiği bulunmuştur.
III. 35-40’lı Yaşlardan Sonra Yeni Bir Dil Öğrenmek: Yeni araştırmalara göre birden fazla dil bilmenin özellikle Alzheimer hastalığını geciktirdiği saptanmıştır. 35 – 40’lı yaşlarda yeni bir dil öğrenmenin de önemli bir koruyucu faktör olduğu tespit edilmiştir.
IV. Yeni Yerlere Gitmek, Yeni Hobiler Edinmek: Özellikle 30’lu yaşlardan sonra yeni yerleri gitmek, farklı ülkelere seyahat etmek, yeni hobiler edinmek, kitap okumak önemlidir.
V. Egzersiz: Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha az hastalığa yakalandığı bilinmektedir. Haftanın en az 3 günü yarım saat yürüyüş yapmanın hem tıbbi hem de psikolojik sağlık açısından oldukça faydalı olduğu pek çok çalışmada ispatlanmıştır.
VI. Daha Az Televizyon Seyretmek: Özellikle orta ve ileri yaşlarda aktif bir yaşam sürmenin hastalığın oluşması ve geciktirilmesinde büyük önem taşımaktadır. Hastalığa yakalanan kişilerde de aktif olmanın (kendi ihtiyaçlarının bir kısmını giderebilmesi) hastalık gidişatını yavaşlattığı bilinmektedir.