NAZAL ALERJİ NEDİR?

Birçok hastanın sıklıkla KBB uzmanı hekimlere başvurma sebeplerinden birisi “Allerjik Rinit” rahatsızlığıdır. Allerji tanısında ilk ve en önemli belirtiler: Aksırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak belirtilerdir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu, yorgunluk ise diğer ek belirtiler olarak görülebilir. Hastada nazal alerji dışında astım, ürtiker, egzama, alerjik konjuktivit gibi hastalıklardan bir veya daha fazlası bulunabilir.

Allerjik rinit tanısında ikinci adım muayenedir. Muayene sırasında şişmiş ve soluk konkalar ile seröz akıntı görülebilir. Bazı durumlarda allerji sonucu oluşan polipler görülebilir.

Tanı konulmasında bir diğer yöntem de allerji testleridir. Allerjen deri testleri çok güvenilir değildir. Serum spesifik IgE testleri (Rast – Eliza) daha güvenilirdir. Nazal provakasyon testleri değerlidir. Nazal sitoloji ise bir diğer tanı koyma yöntemidir.

Ayrıca bilgisayarlı tomografi ve MR yardımcı tanı yöntemleridir.

Allerjik Rinit Tedavi Yöntemleri

Allerjik rinit tedavisinde 3 basamak vardır:

1. Korunma ve eleminasyon
2. Farma terapi
3. İmmunaterapi

Tedavideki ilk adım hastanın alerjene maruz kalmaktan korunması gerekliliğidir. Bunun için de hastanın neye karşı allerjisi olduğu saptanmalıdır.

Hastalığın perennial rinit mi yoksa mevsimsel rinit mi olduğu saptanmalıdır.

Akarlar, hamam böcekleri, evcil hayvanlar, küf mantarları, tozlar, polenler allerji kaynaklarıdır. Duyarlı kişilerin bu alerjenlerden uzak durmaları ve kendilerini korumaları gereklidir.

Allerjik rahatsızlıklar deniz kenarındaki şehirlerde ve nemli ortamlarda artar. Yüksek rakımlarda azalır. Çevre kirliliği hastalığın artmasına neden olan faktörlerden biridir. Kırsal ortamda alerjik reaksiyonlar daha çok görülür.

Tedavideki ikinci yöntem ise ilaç kullanımıdır. Topikal kortikosteroidler, antihistaminikler, topikal ve sistemik dekonjestanlar kullanılabilir.

İmmunoterapi bugün eskisi gibi popüler değildir. İmmunoterapinin sonuçları çok yüz güldürücü değildir. Günümüzde sınırlı vakalarda kullanılmaktadır.

Allerjik Rinit Sonucu Oluşan Diğer Rahatsızlıklar

Allerjik rinitin kendisinin tedavisi dışında sonucunda oluşan hastalıkların da tedavi edilmesi gereklidir. Seröz otit (orta kulak sıvı birikimi), faranjit ve nazal polipozis bunlardan bazılarıdır. Bunun için ilaç tedavisi ve gerekirse FESS ameliyatı gibi tedavi seçenekleri KBB uzmanı hekim tarafından kullanılmaktadır.