HAMİLELERDE VARİSLER

Hamilelik Öncesi Varisiniz Varsa

Kişinin hiçbir şikayeti olmasa da varis bir hastalıktır. Pek çok yan hastalıklara sebep olabilir. Damar iltihaplanmaları,damar yırtılmaları , tromboz dediğimiz damar  ortaya çıkan pıhtı ve bu pıhtının yerinden kopup uzak yerlerde hastalık yapması gibi…

Hamile iken yapacağınız yolculuklarda  sabit durma nedeni ile toplardamar içindeki basınç artışı yine hızlanacaktır. Yolculuklarda hareketli olun, ayak ve bacak hareketlerinizi sürekli yapıp aktif hayatınızı devam ettirin. Bacak bacak üstüne atmayın.Gebelikte vücuttaki damarlar yaklaşık  olarak % 20 oranında daha fazla kan taşımak zorundadır. Bu da fazladan 1 litre daha kan demektir. Hamilelik süresi ilerledikçe hareketler daha kısıtlanır. Koruyucu olarak hamile tipi varis destek çorabı giymek , fırsat buldukça hafifçe uzanıp bacakları yukarı kaldırmak uygun hareketlerdendir. Bacaklarınıza masaj yaptırmak da iyi gelir ancak toplardamar yapısını iyi bilen bir kişi gerekir. Yanlış yapılan bacak masajları toplardamar kapaklarını zedeleyebilir. Bu da ileride ortaya çıkacak kapak bozukluklarına bağlı varislere neden olur. En basit tabir ile masaj mutlaka ayaktan bacağa doğru yani aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Toplardamar kapaklarının yönü bu şekildedir. Tersi hareketler çok ince yapısı olan bu kapaklara ciddi zararlar verebilir.

• Yolculuk sırasında çok su tüketin , kanınız koyulaşmasın.
• Çok sıcak kadar çok soğuk ta bacaklarınıza zararlıdır.
• Hamilelik öncesi varisi olanlarda ,  genelde 6. aydan sonra bebeğin anne küçük karnına basınç yapması nedeni ile bu varislerde ciddi bir artış ve büyüme görülebilir.
Yukarıda yazdığımız bu ilave rahatsızlıkların hepsi görülebilir. Bu nedenle doktorunuza gidiniz ve tavsiyelerini alınız.

Hamilelikte vücut normal zamanlara göre daha bir nazlı olur. Artık iki kişisiniz. Sadece kendiniz için değil evladınızı da hastalıklarınıza ortak olabileceği için düşünün. Yine bebeğin yaptığı basınçla toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir. Ayrıca kadının genital organı ve hemen çevresindeki damarların içerisinde ostrojen-progesteron seviye ve değişikliğine hassas reseptörler (alıcılar) vardır. Neyse ki doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar. Bebeğin yaptığı basınç nedeni ile toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir.

Hamilelikte Varisleri Ortaya Çıkanlar

Doğuma hazırlana kadın vücudundaki değişikliklerin hemen tamamı bebeğin doğum kanalından rahat geçebilmesi için olan değişikliklerdir. Çocuğun geçeceği yerler genişletilir.Doğumun rahat olması için ne hazırlık gerekirse vücut onu yapar. Bunun için gerekli olan da doğuma yakın zamanlarda seviyeleri daha artan hormonlarla bu kısımlarda gevşemeyi sağlamaktır. Çocuğun geçeceği yerler gevşer. Gevşer de bu kısımlardaki damarlarda gevşer.

En sık görülen olay VULVAR VARİSLER de dediğimiz, genital organın tam üzerinde veya vulvalarda tek veya çift taraflı görülen varislerdir. Sıklıkla tromboze olurlar (içlerinde pıhtı oluşabilir). Genellikle kadınların 2. hamileliklerinde ve 6. ay veya sonrasında ortaya çıkarlar. Doğum sonrası ilk ayda kaybolurlar. Hamilelik sonrası kaybolmayanlar veya doktorlarının takibi sonrasında tedavisine karar verilenlere ilk aydan sonra tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yarar vardır. Bu tedavi yöntemi genelde sklerozan madde enjeksiyonu şeklinde olur. Yine de tedavi seçimini doktorunuza bırakmak lazımdır. Ne de olsa o gebelikteki şekil ve sürecini görmüş ve tedavi ön kararını vermiştir.

Hamilelikte vulvar varislerin dışında bacaklarda gelişen varisler gebelik öncesi devrede  yoksa fazla bir korkuya neden olmamalıdır. Bebeğin yaptığı basınç ve hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen bu bozukluklar doğum sonrası her şey normale dönünce genelde geriler ve kaybolurlar.

Ama genç annelerin sıklıkla yaptığı bir olayda doğumdan sonra kendilerini lohusalık rehavetine bırakmaktır.

Biraz spor ve yapacağınız toplar damarlarınızı güçlendirecek ve destekleyecek hareketler sizi hayat boyu şekli ve fonksiyonları güzel bacaklara kavuşturacaktır.

Doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar.

Bu ne demek şimdi ? Bu şu demektir. Doğumdan sonraki ilk ayda kaybolmayan varisler artık sizin varislerinizdir ve tedavilerine ihtiyaç olabilir.

Hamilelikte Gelişen Flebitler

Hamilelerde bacaklarda bebeğin yapmış olduğu basınç artışı ile beraber artan toplardamar basıncı olan varislerin artmasına veya yeni varisler gelişmesine neden olur.

Toplar damarlar içindeki basıncın artışı kanın kalbe doğru yavaş akmasına neden olur.

Kan yavaş akarsa ve olumsuz şartlar yerine gelirse toplar damarlar içinde trombüs (pıhtı) dediğimiz olay gelişir. Yani yavaşlayan kan damar içinde donarak dolaşımı da durdurur. Yerinde kopabilir. Yerinden koparsa ilk gideceği yer akciğerlerdir.

Ama bildiğiniz gibi bütün gebelerde böyle bir olay olmaz. Yani vücudun yatkın alması gerekir. Daha evvel varisleri var mıdır, anne veya babada varis var mıydı , onlar bu varislerine bağlı pıhtı olayı geçirmişler miydi ? Bütün bunları bilmek ve düşünmek lazım.Yani az da olsa dikkatli olmak gerekir.

En sık olarak ortaya çıkan varis içindeki kanın pıhtılaşması olayı vulvar varis dediğimiz kadın organının hemen üzerindeki  varislerdir.

Varisler içinde pıhtılaşma olunca o bölgede bir ağrı başlar. Bacaklar yürümek için olduğuna göre , yürürken bu damarların hareket ve zorlanmaları nedeni ile bir ağrı çıkacaktır ortaya.

Hele içinde pıhtı olan damarın hemen üzeri çok ağrılıdır. Üzerine hafif de olsa parmakla basmak çok şiddetli ağrının ortaya çıkmasına neden olur.

Sakın buralara masaj yaptırmayın. Hele hele geçer diye sakın sıcak bir şey koymayın. Hemen doktorunuza gidin. En kısa zamanda… Derin damarlarda da tutulum varsa bazen yürümek de sakıncalı olabilir. İlla doktorunuza hemen gidin. Saat geç mi ? Doktorunuza ulaşamıyor musunuz ? En yakın sağlık kuruluşa gidin. Basmadan ,yürümeden ,ambulansla…  Devletin vatandaşına çok yoğun bir ambulans desteği var . Belki derin damarlarda tutulum vardır. Doktor görsün bir kere , ne yapacağına karar versin, sonrası düşünülür.

Genelde bu pıhtılaşma bir anda ortaya çıkmaz. Birkaç gün yürürken hastaya yürürken ağrı yapar yani kendisini belli eder.  Ama mazeret bol… Yok bacağımı ters koydum , yok uzun ayakta kaldım , geçer … Denir de ya geçmezse .  Madem hamilesiniz doktorunuza gidin bir… O bir şeyin yok desin…