BAHAR ALERJİLERİ NELERE SEBEP OLABİLİR?

Allerjik bünyeli kişiler polenle karşılaşınca; Allerjik Astım, alerjik nezle ve göz nezlesi gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Havada uçuşan polen miktarı yağmurlu,rutubetli havalarda azalırken, güneşli, kuru havalarda artar.

Allerjik Belirtiler Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İnsanların çoğunda hapşırma, burun akıntısı, gözlerde yanma gibi belirtiler olur. Ancak bu belirtiler tedavi edilmezse daha önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bunlar Nelerdir?

Allerji artınca; burun tıkanır, mukozalar şişer, sinüslerin delikleri tıkanır ve sinüzite yol açabilir.

İltihaplı geniz akıntısı midenize kadar inip,eğer reflünüz varsa reflü belirtilerinin artmasına yol açabilir.

Geniz akıntısı; aynı zamanda solunum yollarına kaçıp bronşit alevlenmelerine yol açabilir.

Astımınız varsa; alevlenme sonucunda bronşit atağı geçirebilirsiniz.

Geniz akıntısı; burun boğaz ile orta kulağı bağlayan östaki borusundan geçerek bazı kulak problemlerine yol açabilir. İşitme azlığı, kulak ağrısı, kulak enfeksiyonları ile karşılaşılabilir.

Allerji ve sinüs problemlerine bağlı olarak gelişen burun ve boğaz tıkanıklıklarının bir diğer sonucu da;Uyku apnesi’dir.Bu hastalar, sabahları uykusunu alamamış, halsiz ve bitkin olarak kalkarlar.

Uyku apnesi, tedavi edilmezse kalp hastalıklarına yol açar. Uyku esnasında kalp ritim bozuklukları ve felçlere sebep olabilir.

Eğer basit bir alerjik burun şikayetiniz aldığınız tedbirlerle geçmiyorsa daha ileri bir durumla karşılaşmamak için uzman doktora başvurmanız gerekir.

Biliniz ki; tedavi edilmeyen bir allerji ağır bir astım atağına da yol açabilir.

Allerji ve Astım Görülme Sıklığı Neden Artıyor?

Bunun önemli bir sebebi; küresel ısınma nedeniyle allerjenlerin (allerji yapan maddeler) artmakta olmasıdır. Bunun sonucunda;her yıl havada dolaşan polen sayısı artmaktadır. Bu yüzden polen allerjisi olanların şikayetleri giderek artış gösteriyor.

Diğer bir sebebi de; gereksiz antibiyotik kullanımı sonucunda dirençli mikropların ortaya çıkması ve bu yüzden solunum yolu hastalıklarının tedavisinin zorlaşmasıdır.

Ayrıca; yollardaki araba ve fabrikalardan kaynaklanan çevre kirliliğinin artması da önemli bir sebeptir. Çevre kirliliği direkt olarak allerjiye sebep olmaz, fakat; solunum yollarında meydana getirdiği tepkiler sonucunda alerjik belirtilerin artışına yol açar.

Sigara dumanı ve hava kirliliği de solunum yolu alerjilerinin baş düşmanları arasındadır.

Uzm. Dr. M. Fatih Kebanlı
Göğüs Hastalıkları