SAHUR VE İFTARDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKLİ?

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazan ayında uzun süre açlıklar sonrası maalesef bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir veya mide problemleri yaşayabiliriz. Ramazan ayında hem ruhen hem de bedenen detoks etkisi yaratabilmemiz adına beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Mesela işlenmiş ürünlerin (sucuk, pastırma, sosis, salam vb) Ramazan ayında tüketilmesini önermiyoruz. Bununla birlikte kızartma ve yağlı gıdalar yerine haşlanmış, ızgara ve fırın sebzelerini tüketebilirsiniz.

Ramazan ayında kilo vermek mümkün. Fakat önemli olan su ve kas kaybetmemektir. Uzun süreli açlıklar sonrasında yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde kilo vermek mümkündür ama bu kilonun ne kadar sağlıklı ve kalıcı olduğunu önemsemeliyiz. Bu süreçte sahurda ve iftarda yeterli protein alırsak, tahıllı ve lifli gıdalara yer verirsek, porsiyon kontrolü yaparak, su tüketimini de ihmal etmezsek kilo vermek mümkündür.

Bir haftada 10 kilo verdiren diyet var mı?
Maalesef hiç bir diyet, hiç bir kişiye tek başına 7 veya10 kilo vermeyi iddia edemez ve etmemeli. Rakamlara takılmadan kalıcı ve sağlıklı kiloyu önemsemeliyiz. Hedef sağlıklı olmak olmalıdır.

Bir hafta oruç tutmak kaç kilo verdirir?
Metabolizmalar parmak izi gibidir ve herkeste farklı çalışır. Ayşe Hanım veya Ahmet Bey Ramazan ayında veya normal süreçte bir kilo verirken, başka biri 3 kilo veya 5 kilo verebilir. Haftalar içinde "şu kadar kilo vereceksiniz" demek doğru değildir. 

Hurma diyeti vs olur mu?
Hurma diyeti, su diyeti gibi günümüzde oldukça popüler olan diyetler mevcut. Maalesef biliyoruz ki hiçbiri kalıcı değil. Tek tip beslenmek sağlık için hiç bir zaman doğru olmayacaktır. Tek tip beslenmek, vücuttaki vitamin ve mineral eksikliklerini arttırarak bağışıklık sistemini etkileyecektir. Ayrıca kas kaybına neden olacaktır. Tek tip diyetlerden uzak durun, sağlıklı olmak yeterli ve dengeli beslenmektir.

Oruç tutmak ödem yapar mı?
Geç saatte iftar yapılması ve gece yemek yenmesi, ertesi günün öğle saatlerine kadar vücutta ödem, şişkinlik, bazen de hazımsızlığa neden olabilir. Sindirim sisteminin çalışmasıyla iftara kadar olan süreçte ödemler atılacaktır.

Ramazan ayında diyetisyene gidilir mi?
Ramazan ayında, gebelik veya emzirme döneminde, bir takım kronik hastalıklar varken diyetisyene gitmek, sağlıklı bir birey olmaktır. Sadece Ramazan sürecinde değil, her zaman beslenme uzmanlarından destek alabilirsiniz. Diyetisyene sadece kilo vermek için gidilmez. Hedefiniz kilo kontrolü olabilir, Ramazan ayını sindirimi ve bağışıklığı etkilemeden rahat geçirmek olabilir.

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli?
Sahurda kas kaybını engellemek ve uzun süreli tokluk hissi için protein ağırlıklı beslenmeyi çok önemsiyoruz.
  • Kaliteli protein kaynağı olarak yumurta
  • Kalsiyum desteği olarak süt, peynir, kefir
  • Tokluk hissini arttıracak fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar
  • Tahıl grubundan esmer ekmek (tam buğday, çavdar)
  • Tabağın yarısını dolduracak şekilde lif kaynağı yeşillik
Bazen yumurta tüketiminden sıkılabiliriz veya bir süre sonra yumurta tolerasyonumuzu zorlayabilir. Böyle durumlarda süt grubu ve tahıl grubunu birleştirebilirsiniz. Sütlü yulaf lapalarına taze veya kuru meyve ekleyebilirsiniz.

İftar sürecinde ise önce su ile iftar açılır. Sonra her yemeğin öncesinde mutlaka bir kepçe çorba ihmal edilmemeli. İftarın çok önemli bir kuralı var. Çorbadan sonra ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika ara verilmeli. Böylece sindirim rahatlarken, iştah kontrolü sağlanır.

İftarda tencere yemeklerine bile protein kaynağı olarak etli yemekleri tercih edin. Yanına yoğurt, ayran, cacık, kefir gibi bir süt grubu ile desteklenebilir.

İftardan 2 saat sonra oynayan kan şekerini dengelemek için taze veya kuru meyve yada kuruyemiş tüketebilirsiniz. İftardan 1-1,5 saat sonra yapacağınız egzersiz, sindiriminizi ve kilo kontrolünüzü kolaylaştıracaktır.

Herkese hayırlı Ramazanlar dileriz.
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.