NİÇİN ARA ÖĞÜN SAATİ ?

Ara öğünler; kan şekerinizi stabile ederek çabuk acıkmayı, bir sonraki öğünde fazla yemeyi engeller ve metabolizmanızı hızlandırır. İştahınızı kontrol altında tutarak kilo vermenize yardımcı olup, istediğiniz kiloda sabit kalmanıza destek olur. Ayrıca ana öğünlerin hafif yenilmesiyle azar azar ve sık aralıklarla beslenildiği takdirde mide-sindirim sisteminin sistemli çalışması ve akabinde rahatlamasına etken olur. Aksi takdirde kan şekerinizin düşmesi bir sonraki öğünde yediklerinizin vücutta depolanmasına ve sürekliliğinde ise kilo problemleri yaşamanıza sebep olabilir.

Özellikle şeker hastaları, reaktif hipoglisemi yaşayanlar, mide rahatsızlıkları gibi hastalıkları olanlar muhakkak ara öğün yapmalılardır.

Ara öğünün yapılması kadar tüketilenlerle, tüketilenlerin miktarı da önemlidir. Ara öğünler, ana öğünlere kıyasla yüksek kalori içermemeli, çabuk sindirilen besinler tercih edilmelidir. Yağlı, aşırı şekerli abur cuburlar yerine süt, meyve, fındık, ceviz gibi kuru yemişler, kuru meyveler, tahıl gevreği, diyet bisküviler, yoğurtlu meyve, grissini, hafif sütlü tatlılar, dondurma vs. yiyebilirler. Kilo problemi olan yada şeker hastalığı olan bireylerin insülin düzeyini dengelemek adına tatlı yerine karbonhidrat ve proteini birlikte alacağı bir öğün seçmelidirler. Örneğin; süt-galeta, yoğurt-meyve veya meyve-ceviz,fındık ,peynir-ekmek tüketmeleri önerilir. Ayrıca önemli olan bir başka konu diyet bisküvilerdir. Diyet bisküviler kalorisi azaltıldığı için diğer bisküvilere nazaran tüke-tilmesi önerilir. Ancak yine miktar konusunda dikkat edilmelidir. Eğer bir oturuşta 2-3 paketi tüketir ya da başka bir besinin yanında bir paketi tüketirseniz yine fazla alınan kaloriye neden olabilirsiniz. Ara öğünlerin saatleri genellikle ana öğünlerden ortalama 3 saat sonra yapılması tavsiye edilir. Ola ki kahvaltı saatinizi geç yapıyorsunuz ara öğün yapmadan öğle yemeğini geçebilirisiniz. Eğer yemeklerinizi aşırıya kaçmadan yerseniz 3-4 saat sonrası tekrar acıkırsınız işte bu acıkmayı beklemeden ara öğününüzü aksatmamanız gerekir. Daima kan şekeriniz sabit kalmalıdır, düşmeleri ve ani yükselmeleri engellemelisiniz. Ara öğünlerden de ortalama 2-3 saat sonrası ana öğüne başlanmalı ve akşam yemeğini 19:00’dan önce yapmalısınız. yatmadan da ortalama 2 saat öncesine kadarda hafif bir ara öğün yapmış olmalısınız.

Ara öğünde tüketebileceğiniz alternatifler

- Yoğurt ve meyve dilerseniz 2-3 tane cevizde ilave edebilirsiniz. ( Ceviz; besin öğelerinin yanında başta glikoz düzeyinizi dengelemesinden ve daha birçok yararından ötürü kafi derecede tüketilmesi önerilir.
- Tarçınlı süt ve tahıl gevreği ( günlük yarım çay kaşığı tarçın kan şekerini dengeler ve direncimizi arttırır.
- Kuru meyveler ve 6-7 adet fındık ya da badem ( kuru meyveler; lif, mineral, vitamin, fitobesinler, potasyumdan zengin olup tüketilmesi önerilir.
- 1 paket diyet bisküvi yada ½ diyet bisküvi ve 1 bardak süt(günlük 2 bardak süt-yoğurt tüketilmelidir. Laktoz intoleransı olanlar yoğurt olarak tercih etmeliler.
- 1 dilim peynir ve 1 dilim ekmek(domates-salatalıkla beraber tüketilebilir)
- Galeta ve süt ya da 1 dilim ekmek ve yoğurt (yoğurda ilave edilen keten tohumu kolesterolunuzu düşürür, kabızlığınıza iyi gelir.
- Küçük bir kase leblebi, kuru üzüm, fındık - badem karışımı ( bu karışım sizin yerken biraz daha zamanınızı alacağından dolayı tavsiye edilir.
- Spordan sonra ilk 30 dakika içinde 1 bardak sütün içine 1-2 parça çikolata yada tarçın-bal ilave edilmesi hem boşalan glikojen depolarınızı yedekler hem de şeker ihtiyacınızı giderir.

Diğer atıştırmalıklar insülin seviyenizi kontrol edemeyip, kilo almanıza neden olacağından ötürü tüketilmemesi önerilir.

Eğer şuan kısıtlanması gereken besinlerin ileride yasak olmasını istemiyorsanız, yeterli ve dengeli bir şekilde sağlıklı beslenmeyi önemsemelisiniz.