KIŞIN HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Kışın havaların soğumasıyla,  vücut soğuğa karşı direnç göstermektedir. Vücudumuz soğuğa karşı daha fazla enerji harcadığı için iştahta artış görülür. Bu dönemlerde beslenme şekline dikkat edilmelidir. Artan iştahınızı, kalori içeriği yüksek ve besin kalitesi düşük gıdalardan yana kullanmanız daha çok kilo almanıza neden olacaktır. Bununla beraber, vücudumuz için gereken besin öğelerini karşılayamadığımız zaman bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve daha sık hastalanmamıza neden olacaktır. Bu nedenle en önemli kural: Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmenizdir.

Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun gerekli vitamin, mineral ve besin öğelerini alarak kullanmasını sağlamaktır. Gün içinde et, süt, tahıl, sebze ve meyve ürünlerini düzenli tüketmek gerekir. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, omega yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum, selenyum gibi vitamin-mineral değerleri yüksek gıdalar tüketilmelidir.

Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı direnç göstermek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için tüketmeniz gereken besinler şunlardır:

1. Yoğurt, Kefir: Tokluğu sağlamak, kış boyu dinç hissetmek, sindirim sisteminiz düzene sokmak istiyorsanız gün içinde kalsiyumu yüksek ve probiyotik ürünler tercih ediniz.
2. Sebze-Meyve: Kış aylarında mevsim sebze ve meyvelerine ağırlık veriniz. Antibakteriyel etki yaratan C vitamininden zengin besinler, limon, greyfurt, kırmızı biber, domates, portakal, mandalina, brokoli, kivi, maydanoz gibi sebze-meyveler tüketin. Bu ürünleri protein grubu besinler ilet tüketmeniz kansızlık sorunu yaşayanlar kişilerde, demir emilimini daha çok gerçekleştirecek ve kan değerlerini regüle edecektir.
3. Bitki Çayları: Hastalıklara karşı önlem almak adına,  günde 2-3 fincan bitki çaylarından kuşburnu, kış çayı, adaçayı, yeşil çay, limonlu zencefilli çay, böğürtlen çayını tüketmelisiniz.
4. Yağlı Tohumlar: Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan diğer grup olan keten tohumu, çörekotu, çiğ badem, fındık, çiğ kaju ve cevizi ara öğünlerinizde veya salatalarınızda tüketebilirsiniz.
5. Pekmez ve Bal: Kan depolarına desteği ile bilinen pekmezi, kahvaltı sofralarınızda 1 yemek kaşığı içine sıkılan limon tüketmeniz size enerji verecektir. Bal için ise özellikle içeceğiniz bitki çaylarında kullanmayı tercih edin. Balın vitamin değerini kaybetmemesi için ılık olan bitki çaylarına ilave ederek tüketmeniz önerilir.
6. Balık ve Zeytin Yağı: Omega 6, Omega 3 içeren yağ asitleri bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.
7. Kuru Baklagiller: Bitkisel protein kaynağı olan baklagilleri, haftada 2-3 gün tüketmeniz size enerji verecek ve kan depolarınıza destek olup, dinç kalmanızı sağlayacaktır.