EKMEK OLMADAN SAĞLIK OLMAZ

Ekmeğin olmadığı diyet programlarına bakıldığında karbonhidrat kısıtlanmaları da görülmektedir. Yani genel olarak protein ağırlıklı beslenme programları uygulanmaktadır. Bu beslenme şekli de karaciğer ve böbrek işlevlerine zarar vermekte olup, verilen kilonun kas ve sıvıdan gitmesine neden olmaktadır. Günlük enerjimizin %55-60 nı karbonhidratlardan almaktayız ve vücut ilk olarak enerjiyi karbonhidratlardan karşılar. Vücut bu enerjiyi elde edemediği süreçte de kaslara yönelim artar. Günlük beslenmenizde ekmek olmasa dahi ekmek grubu olarak ele aldığımız tahılları muhakkak beslenmenizde yer verin. Çünkü ekmek grubunun eksik alınması sonucunda stres, (deprasyona eğilim) , B vitamini-folik asit eksikliğine bağlı rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin düşmesi, kabızlık, diyet sonrası aşırı tatlı krizleri yaşama, protein ağırlıklı beslenme sonucunda böbrek ve karaciğer sorunları yaşama, gerekli enerjiyi karşılayamayan vücudun kaslara yönelmesi ve kas kaybıyla beraber metabolizmanın yavaşlaması ve kilo artışı gerçekleşmektedir. Önemli olan nokta beslenme de ekmeğinizin olmaması değil. Tercih edilecek ekmeğin tam tahıllı ya da kepekli olması ve tüketileceği miktarıdır. Ekmek gurubu olarak ele aldığımız diğer ürünleri de sıralarsak; yulaf, çavdar, bulgur, kinoa, karabuğday, pirinç, patates, makarna, un veya tahıldan yapılan çorbalar, bisküviler, krakerler, kestane, mısır gibi gıdalardır. Bu besinlerin bilinçli tüketimi ve daha çok posa içeriği yüksek glisemik indeksi düşük olanları tercih edilmesi asıl mevzudur. Aksi takdirde ekmek ve ekmek gurubunun tüketilmeyerek yerine diğer gruplara ağırlık verilmesi birçok sağlık sorunların yaşanmasına neden olacaktır.

Özellikle kilo vermek istiyorsanız beslenme programınızda pilav, makarna, patates gibi besinlere yer vermek yerine tam tam buğday ekmeğine yer verin. Böylece daha az kalori almanızı ve daha çok tok kalmanızı sağlayacaktır. Dilerseniz günlük yağ miktarını, yine yağ grubu olan badem, ceviz, fındık gibi besinlerle ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Böylece vücut için gerekli olan omega-3 yağ asitlerini de almış olacaksınız. Yine isterseniz salatalarda 1 tatlı kaşığı zeytinyağını tercih ederek yağda eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlayabilirsiniz. Tabi makarna, pilav da tüketebilirsiniz yalnız gün içerisinde alacağınız yağın tüketimine dikkat edileceğinden ötürü ve şeker ihtiyacınızın önüne geçmek için haşlanmış ve esmer ürünleri tercih etmeniz önerilir.

Günlük ekmek ihtiyacı bireylerin aktivite, kilo, yaş, cinsiyet, beslenme şekline göre değişkenlik gösterir. Örneğin günlük aktivitesi olmayan bir bayan 4 değişim ekmek gurubu alırken, aktivitesi olan bir erkek de günlük 12 değişim ekmek grubu tüketebilir.

1 dilim ekmek 25 gramdır ve 15 gr karbonhidrat, 2 gr da protein içerir ve de yaklaşık 70 kaloridir. Ekmek grubu olarak ele aldığımız diğer besinlerin değişimi ise;

1 adet galete veya 2 adet grisini
2 adet etimek
¼ Yufka
¼ adet simit
½ paket diyet bisküvi
½ kase unlu çorba
2 kaşık (silme) pilav, makarna, erişte, yulaf ezmesi, müsli, tahıl gevreği
3 adet kestane
1 orta boy patates
1 çay bardağı leblebi
1 su bardağı patlamış mısır
4 yemek kaşığı haşlanmış mısır