DETOKS DİYETİ NASIL OLMALIDIR ?

Detoks; belli bir süre içinde, belli başlı besinlerle vücudu temizlemek, karaciğer, akciğer gibi organlar ile toksinlerden arındırmak , bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, kendini daha iyi hissetmek ve kilo vermek amaçlı yapılan ve dikkatli uygulanması gereken bir beslenme programıdır. Detoks yapacak bireylerin herhangi bir sağlık sorunu olmamalıdır. Tansiyon, şeker, troid, böbrek yetmezliği, gebelik gibi durumlarda detoks uygulanmaz.

Her uzman detoks programlarını farklı şekillerde uygulayabilir. Üç günlük, 1 haftalık gibi peryotlarda detoksun şekline göre beslenme düzenlenir. Yalnız çok ağır uygulanan detokslara asla yer verilmemelidir. Sadece meyve ve sebze suyu ile yapılan detokslar ya da uzun süre protein içermeyen listelerden oluşan beslenme programları uygulanmamalıdır. Bu şekilde beslenme, sağlık düzeyinin düşmesine bağlı olarak hipotansiyon(tansiyon düşüklüğü), hipoglisemi(şeker düşüklüğü) , vitamin eksikliği(kansızlık,saç dökülmesi…) mineral eksikliği ( kalsiyum eksikliğine bağlı kaslarda ağrı, yorgunluk, halsizlik…) gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle internet üzerinden aldığınız veya uzman tarafından başka bireylere özel hazırlanan detoks programlarını asla siz uygulamayınız. Bu programlar kişiye özel olup, uygulama süresine dikkat edilmelidir. Bilinçli ve kontrollü yapılan detoks programlarının vücuda faydası vardır. Yanlış uygulanan ve uzun süre uygulanan detoks programlarında ilerde kilo artışına ve daha çok sağlık sorunu yaşamaya neden olur.

Detoks diyetlerde genelde sebze ve meyve tüketimine önem verilir. Taze tüketilmesi gereken tüm sebze-meyveler hemen hemen tüm öğünlerde yer alır. Probiyotik yoğurt , kefir, badem, fındık, ceviz, haşlanmış et veya tavuk veya balık buğulama tüketilebilir. Yine protein olarak baklagil gurubundan az yağlı salatalar yapılabilir. Bulgur, haşlanmış pirinç, kinoa, karabuğday, chia tohumu, patates gibi tahıl gruplarıda tüketilir. Bunların yanı sıra detoks çorbaları, detoks çayları da programınızda yer alabilir. Kısa süreli detoks uygulamalarında sebze-meyve ağırlıklı olup, uzun süreli detoks uygulamalarında ekstra et-tavuk-balık gibi protein ağırlıklı besinlere de yer verilmelidir.

Detoks sürecinde su tüketimi önemlidir. Suyun içine atılan meyve parçaları, nane, tarçın gibi aromolarda ilave edilebilir. Bunun dışında saf olarak su tüketimi de yine en az 1-1,5 litre arasında olmalıdır. Günlük karışım dahil 2-2,5 litre su içilmelidir.

Kafeinli ve asitli içecekler bu süreçte tüketilmez.

Hazır-işlenmiş-dondurulmuş gıdalar, kızartmalar, tuzlu ve şekerli yiyecekler detoks programında yer almaz.

Kilo veremeyen, ödem sorunu yaşayan bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen bireylerde detoks diyetleri bilinçli ve kontrollü şekilde uygulanması dahilinde tavsiye edilir.